Értékelések

2024.08.10. 17:42

Mihók boldog és büszke, hogy ezzel a csapattal dolgozhatott, Gurisatti még nem tudja válogatottbeli jövőjét

A társszövetségi kapitány Mihók Attila büszke a magyar női vízilabda-válogatottra, amely a szívét-lelkét kitette és szombaton az olaszok büntetőkkel történő legyőzésével az ötödik helyen végzett.

Gallai Péter

Mihók Attila szövetségi kapitány

Fotó: MTI/Derencsényi István

A dunaújvárosi szakember az M4 Sport kamerája előtt nyilatkozott az utolsó mérkőzésről és az olimpiáról. 

- Ez egy ilyen olimpia, itt tart a női vízilabda.

Idefele a buszon pont azt beszéltük, hogy gyakorlatilag felesleges lejátszani a meccseket, mert úgyis az utolsó lövéseken fog múlni. Ha belőjük és kiblokkoljuk, akkor mi nyerünk, ha esetleg úgy áll az eredmény, akkor ötösök.

- Hat csapat volt ezen az olimpián, ahol minden meccs így alakult. Az, hogy így fejeztük be, kicsit talán elégtétel a csapatnak. Tudom, nem mindenkinek elégtétel azért, hogy itt most lemaradtunk egy góllal az éremharcban, de most ezután a lényeget tudatosítottuk magunkban, és nem tehetünk többet, minthogy mindent megteszünk. 

Azt gondolom, ezen az olimpián ez a csapat a szívét-lelkét kitette és beleadta, és valóban példakép lehet azoknak a fiatal vízilabdázó kislányoknak, akik ezt az utat választották.

- Belemehetnénk a negyeddöntőbe, de én azt gondolom, egyáltalán nem korrekt körülmények között veszítettünk. Lehet úgy is, ki lehet esni egy ötöspárbajban, de ami ott történt, azt már megbeszéltük. Ma nem mondom el a véleményem erről a meccsről, mert a mostani egy másik összecsapás volt. Ez most az ötödik helyért ment, nekünk óriási tétje volt és az olaszoknak is. Pár hónappal ezelőtt lehetett volna akár aranymeccs, vagy akár itt is. 

MIHÓK Attila
Fotó: MTI/Derencsényi István

Ez sport. A lényeg, hogy az utolsó pillanatig higgyünk magunkban és adjuk a maximumot, mert ez a dolgunk.

Arra a kérdésre, mit adott Mihók Attilának az a nagyon intenzív időszak, amióta átvette a válogatottat, így válaszolt.

- Mindent megadott, amit erről tanítanak. Amikor valaki edző lesz és elkezdi a szakmát tanulni, arra próbálják felkészíteni az iskolában, vagy a tapasztaltabb szakemberek leírásaiból, hogy ez ilyen lesz, s nem biztos, hogy mindenkinek való. 

Nem akarok hazudni, bennem is komoly amplitudóval működő dolog volt, de boldog vagyok és büszke, hogy ezzel a csapattal dolgozhattam.

Gurisatti Gréta kiemelte: ezen az olimpián többet tanult, mint egy érem

- Ez a csapat nagyon is megmutatta, mennyire nagy ereje van. Bizonyítottuk egymásnak, hogy az ötödik helyet azt tudja megszerezni, aki jobban szereti a másikat, aki jobban tiszteli azt, amit a másik belerakott, mint munka. Csak mentünk és csináltuk a dolgunk. Szeretném megköszönni ennek a csapatnak, a játékosoknak, mert ezen az olimpián többet tanultam, mint egy érem. Biztos vagyok benne, ez egy olyan dolog, amire ha bármikor visszatekintek, büszke leszek rá. 

Eredményileg talán több volt bennünk, viszont csapatszinten ez a maximum volt. A másik, ami nagyon motivált, hogy itt voltak a szüleim, nekik akartam egy méltó mérkőzést, nagyon örülök, hogy ennyi élményen keresztül mehettem ezzel a társasággal. Ez jelenti a mindent, a csapat és a család.

 

KESZTHELYI-NAGY Rita; GURISATTI Gréta
Fotó: MTI/Derencsényi István

Gurisatti egyelőre nem tudja, visszavonul-e a válogatottól.

- A legnagyobb tanulság, hogy nincs vége, amíg nincs vége. Örültem volna, ha a sztorinknak nem egy ötödik hellyel van vége, de szerintem nekünk ez volt az aranymeccs. 

Nem látom a jövőt, hirtelenjében nem is akarok olyat mondani, amit később netán másként gondolok, de most azt érzem, ez méltó befejezés volt, egy ötöspárbajjal, győztes ötössel 4-es sapkában negyedikként lőve, úgyhogy szerintem ez így most kerek, aztán meglátjuk.

- fogalmazott könnyes szemekkel.

Vályi Vanda szerint motiválta az együttest, hogy most játszott utoljára ebben az összeállításban.

- Az a lélektan, hogy utoljára játszottunk együtt, kellett végig, hogy motiváció legyen. Hogy igenis játsszuk le ezt a meccset, ahogy tudjuk, és örülök, hogy ez sikerült. Hálás vagyok a társaimnak, tudom, hogy ez jobban is alakulhatott volna, viszont büszkék vagyunk arra, hogy ezt az ötödik helyet így el tudtuk hozni. A negyeddöntő után azt mondtuk egymásnak, legyen ez az új arany. 

Egymás tiszteletéért, a játék szeretetéért csináljuk ezt meg, márcsak ezért is örülök, hogy ötöspárbajra tudtuk menteni ezt, ott nálam már nem volt kérdés, hogy a szív fog nyerni.

A 24 éves játékos ködösen fogalmazott a jövőjével kapcsolatban.

- Ez a második olimpiáim, örök életemben emlékezni fogok erre, ez most egy húsz éves pályafutás lezárása. Húsz éve mentem le először edzésre, örülök és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ez így végződött. Nagyon élveztem a csapattal együtt lenni az olimpián, nem számít, hogy nem lett érem, büszke vagyok a társaimra.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita elmondta, az egész olimpia alatt bizonyította a válogatott, mekkora tartás van benne, ezért rendkívül büszke a lányokra.

- Biztos, hogy ez egy érzelmi hullámvasút volt. Arról szólt, hogy ilyen felállásban nem leszünk már ott jövőre világversenyen, hiszen tudjuk, lesznek változások, emiatt volt fontos, egymásért. Fantasztikusan teljesített a csapat, büszke vagyok a lányokra és szerencsés vagyok, hogy vezethetem őket, a csapat tagja lehetek. 

KESZTHELYI-NAGY Rita
Fotó: MTI/Derencsényi István

Végig volt tartásunk, küzdöttünk, kár, hogy a tűz később érkezett meg, de két hét nagyon hosszú, ezt tudtuk most kihozni belőle. Örülök neki, mert egymás szemébe, és tükörbe is tudunk nézni. Felépítettünk valamit, hogy eljussunk idáig, minden egyes pillanatban fogtuk egymás kezét, hogy egy rossz szót nem szóltunk oda egymásnak. Ez az emlék életünk végéig elkísér minket.

- Azt a szót, hogy feladni, nem ismerem, még két évig van szerződésem egy klubcsapattal, és mindent meg fogok tenni, hogy a válogatottba bekerüljek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!