Győztes búcsú

2024.08.10. 16:23

A sírból hozták vissza, büntetőkkel ötödik lett a női vízilabda-válogatott

A három DFVE játékossal felálló csapat a szombati helyosztón nagyot küzdve döntetlent játszott az olaszokkal a, majd ötméteresekkel nyert. Az emlékezetes és fájó körülmények között elveszített negyeddöntő után a lányok talpra álltak, és két sikerrel megszerezték az ötödik helyet.

Gallai Péter

Gurisatti Gréta ötméterese döntötte el a meccset

Fotó: MTI/Derencsényi István

Az olimpia utolsó előtti versenynapján a női vízilabdázók helyosztói következtek. Elsőként eldőlt, hogy a görögök végeztek a 7. helyen, majd a hollandok egy elképesztő fordítással megszerezték a bronzérmet a címvédő Egyesült Államokkal szemben. Már csak ezért is volt nagyon fájó az amerikaiakkal szemben vitatható módon elveszített negyeddöntő, mert ezen a tornán magukhoz képest gyengén muzsikáltak. Ez volt összességében a harmadik vereségük.

Aztán következett a mi talákozónk, ellenfelünk a negyeddöntőben Hollandiától szenvedett 11–8-as vereséget, aztán az első helyosztón könnyedén verte Kanadát, míg a magyarok a görögök legyőzésével játszhattak az ötödik helyért.

MAHIEU Geraldine
A DFVE egyik játékosa, Mahieu Geraldine 
Fotó: MTI/Derencsényi István

Magyarország-Olaszország 15-12 (3-3, 5-4, 0-2, 3-2, 4-1) - ötméteresekkel

Magyarország: Magyari – Vályi 1, Garda 2, Horváth, Keszthelyi 2, Faragó 1, Parkes. Csere: Neszmély (kapus)l, Szilágyi, Gurisatti 3, Mahieu 1, Leimeter, Rybanska 1.

A Magyar Vízilabda Szövetség beszámolója szerint gyors gólváltással indult a találkozó, az olaszok vezető találatára Keszthelyi Rita válaszolt ötméteresből, majd az újabb olasz gólra Garda Krisztinától érkezett a riposzt, és ekkor még három perc sem telt el. Néhány jó védekezés után sikerült átvennünk a vezetést, Rybanska Natasa értékesített egy fórt, nem sokkal később viszont már másodszor kaptunk gólt centerakcióból, ráadásul Keszthelyi a lécre pattintotta a második büntetőjét, 3–3-mal ért véget a viszonylag sok hibát hozó első periódus.

Egy kibekkelt hátrány után Faragó Kamilla lőtte ki a hosszút a második negyed elején, Kurucz-Gurisatti Gréta besurranójával pedig először nőtt kettőre a különbség. Sajnos Roberta Bianconi lökete is befelé pattant Magyari Alda kezéről, kisvártatva viszont Geraldine Mahieu első olimpiai gólja is megszületett. Egy lécről bepattanóval zárkóztak, utána Kurucz-Gurisatti keze másodszor is elsült, ám ők is gólra váltottak két előnyt, ezzel kiegyenlítettek. Neszmély Boglárka érkezett a kapuba, négy másodperccel a félidő vége előtt pedig Vályi Vanda is meglőtte a szokásos gólját.

PARKES Rebecca
Parkes Rebecca
Fotó: MTI/Derencsényi István

Garda kapufával, az olaszok egy kiharcolt ötméteressel kezdték a harmadik játékrészt, amit be is dobtak, Magyari pedig visszatért a kapuba. Faragó is leforgácsolta a lécet, Kurucz-Gurisattit blokkolták előnyben, nem nagyon találtuk a ritmust a második félidő elején. Mi is elővettük a blokkokat, támadásban viszont továbbra sem jött össze szinte semmi, ráadásul Claudia Marletta visszaszerezte nekik a vezetést kapásszélről. Az utolsó fél percben még volt egy fórunk, de Garda nem talált kaput, 2–0-ra vitték ezt az etapot az olaszok.

MIHÓK Attila
Mihók Attila szövetségi kapitány
Fotó: MTI/Derencsényi István

Az utolsó negyed elején is akadozott a gépezet, de az olaszok sem találták a fonalat, továbbra is rengeteg hiba jellemezte a játékot mindkét oldalon. Aztán Marletta újra beköszönt, de még mielőtt megnyugodhattak volna, Keszthelyi szabaddobásból pókhálózta ki a bal felsőt, megszakítva a majdnem 15 perces gólképtelenségünket. Bianconi viszont erre is válaszolt, másfél perccel a vége előtt Mihók Attila időt kért. Kurucz-Gurisatti azonnal kihasznált egy létszámfölényt (ezzel 1/6 lett a mérlegünk a második félidőben), majd egy olasz kontra után Garda is jól pattintott, sikerült kiegyenlíteni! Fórban támadhattak a győzelemért, Magyari azonban védett, 11–11 után ötméteresek következtek!

SZILÁGYI Dorottya; MAGYARI Alda; GARDA Krisztina
Garda Krisztináék öröme
Fotó: MTI/Derencsényi István

Gurisatti eldöntötte

Keszthelyi kezdett, kíméletlenül, Marlettáét viszont megfogta Magyari! Garda nem hibázott, erre Chiara Tabaniét szintén kiszedte Magyari! Szilágyi Dorottya is pontosan pattintott, Valeria Palmierié is becsorgott, így Kurucz-Gurisatti dönthetett, ő pedig magabiztosan meg is tette! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!