Közel-keleti konfliktus

Tegnap, 10:38

Közel háromszáz halott Libanonban az izraeli légicsapások nyomán (videó)

Az izraeli–palesztin háború 353. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Füst száll fel az izraeli hadsereg által a libanoni Nabatieh kormányzóság Khiam városa elleni támadást követően

Forrás: AFP

Fotó: Ramiz Dallah

Tovább nőtt az izraeli légicsapások áldozatainak száma Libanonban

Az izraeli légicsapások halálos áldozatainak száma 356-ra emelkedett Libanon déli részén hétfő reggel óta - jelentette be hétfő este a libanoni egészségügyi minisztérium.

A halottak között 24 gyerek is van, a sebesültek száma meghaladja az 1200-at.

Az egyiptomi külügyminisztérium felszólította a "nemzetközi hatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát: azonnal avatkozzanak közbe" annak érdekében, hogy "véget vessenek a veszélyes izraeli eszkalációnak Libanonban". A tárca arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzetből "globális regionális háború" bontakozhat ki.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök bejelentette, hogy sürgősségi tanácskozást hívott össze az ENSZ New-York-i közgyűlésén részt vevő arab delegációk vezetői számára, hogy megvitassák "a cionista agresszió hatásait" Libanonban, és hogy "együttműködjenek Izrael bűncselekményeinek leállítása érdekében".

A török külügyminisztérium közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Dél-Libanon elleni légicsapásaival olyan "új szakaszt nyitott meg, amely az egész régiót káoszba fogja taszítani".

António Guterres ENSZ-főtitkárt szóvivője szerint nagyon aggasztják a sok libanoni civil haláláról szóló jelentések.

Libanonban a 2006-os, Izrael és a Hezbollah síita milícia közötti véres konfliktus óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a hétfői légicsapásokban. Az izraeli hadsereg figyelmeztette a Libanon déli és keleti térségeiben lakó embereket, hogy hagyják el otthonukat, mielőtt a Hezbollah elleni műveleteket nagyobb területekre terjesztik ki. Több ezren útnak is indultak Libanonban, a Szidón déli kikötővárosból kivezető autópálya megtelt a Bejrút felé tartó autókkal.

Több száz rakétával támadta egymást a Hezbollah és az izraeli hadsereg

Több száz rakétával támadta egymást hétfőn a Hezbollah libanoni síita milícia és az izraeli hadsereg, Izraelben a reggeli órák óta a Hezbollah mintegy száznyolcvan rakétáját észlelték, többségüket elfogták.

Az izraeli hadsereg (IDF) célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahijja nevű kerületében, a Hezbollah fellegvárában a milícia harmadik legfontosabb embere, déli egységeinek parancsnoka, Ali Karaki ellen. Arab hírforrások - köztük a skynews arab kiadása - arról számoltak be, hogy Karaki életét vesztette. Izrael Libanon belső országrészeiben, így a Bekaa-völgyben és Baalbek város térségében is csapásokat hajtott végre harci gépekről.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a hadsereg főhadiszállásán tartott helyzetértékelő megbeszélésen példa nélkül állónak nevezte a hétfői nap katonai eredményeit. Azt mondta: Haszan Naszrallah sejk maradt egyedül életben a Hezbollah csúcsvezetéséből, a Radvan Erők kommandósegységeit megsemmisítették több tízezer rakétájukkal együtt. „Leromboljuk azt, amit húsz éven keresztül, a második libanoni háború óta felépítettek" – mondta Galant.

A kormány hétfő este sürgős telefonos szavazással jóváhagyta Galant védelmi miniszter azon javaslatát, hogy a polgári védelem hétfő estig országos rendkívüli állapotot hirdessen ki. A Haifától északra fekvő területeken két nappal meghosszabbították a kényszerszünetet az iskolákban.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök angolul fordult a libanoni lakosokhoz hétfőn. "A mi háborúnk nem Önök, hanem a Hezbollah ellen folyik, ne hagyja, hogy veszélybe sodorják az életét" – üzente nekik.

„A Hezbollah túl sokáig használta önöket élő pajzsként, rakétákat helyezett el a nappalijukban, a garázsukban. Ezek a rakéták közvetlenül a városainkra irányulnak. Ahhoz, hogy megvédjük állampolgárainkat a Hezbollah támadásaitól, meg kell semmisítenünk ezeket a fegyvereket”- hangsúlyozta Netanjahu.

„Az IDF már ma reggel figyelmeztette Önöket, hogy meneküljenek el a veszélyes területekről. Kérem, vegyék komolyan ezt a figyelmeztetést. Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja Libanont, az önök és szeretteik életét! Hadműveletünk befejeztével nyugodtan visszatérhetnek otthonukba" – ígérte az izraeli kormányfő a libanoni civileknek.

Iráni elnök: Izrael a gázai konfliktus kiszélesítésén dolgozik

Izrael a gázai fegyveres konfliktus kiszélesítésén dolgozik, ami olyan totális háborúval fenyegeti az egész térséget, amely nemcsak a Közel-Keletet, hanem az egész világot is bajba sodorhatja - jelentette ki egy New York-i sajtóbeszélgetésen az iráni elnök.

Maszúd Peszeskján, aki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára érkezett New Yorkba, azt mondta: 

nem Irán, hanem a korábbi békeígéretei ellenére Izrael az, amely újabb és újabb gyilkosságokkal, köztük idős emberek, fiatalok, nők és gyerekek, valamint kórházak és egyéb infrastruktúra megsemmisítésével destabilizálja a régiót.

Az iráni elnök kérdéssel válaszolt arra a kérdésre, hogy Irán tervez-e komoly katonai válaszlépéseket Izraellel szemben arra reagálva, hogy Izrael súlyos támadásokat hajtott végre a múlt hét közepe óta Libanonban: "Mindig arról beszélnek, hogy a Hezbollah rakétákkal támadott; de ki védené meg a mozgalmat, ha még ezt a minimumot sem tenné meg a saját érdekében?". Hozzátette, hogy "furcsa módon mindig Iránt tekintik destabilizáló tényezőnek ahelyett, hogy megvizsgálnák a konkrét helyzetet".

Peszeskján az ukrajnai háborúról szólva tagadta, hogy Irán fegyvereket szállítana Oroszországnak, és kijelentette, hogy Irán kész tárgyalni a Nyugattal és az Egyesült Államokkal az ukrajnai háborúról, valamint az állítólagos fegyverszállítás miatt ellene „alaptalanul” elrendelt gazdasági szankciókról. Kijelentését azzal támasztotta alá, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást „agressziónak” minősítette, és hozzátette, hogy Irán kezdettől fogva elítélte azt. Teherán az ukrajnai háborút csak békés úton, párbeszéddel tartja lezárhatónak - mondta.

Jelentős számú halálos áldozatot jelentett be Libanon az izraeli légicsapások nyomán

Kétszázhetvennégyre nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint ezren megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint. A halottak között 21 gyerek van. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Izraelben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet rakétái sebesüléseket és tüzeket okoztak.

Az izraeli vadászgépek már nemcsak Dél-Libanonban, hanem az ország belső, északibb részein is támadják a Hezbollah célpontjait, és a síita milícia rakétái is egyre mélyebben hatolnak be Izraelbe. Nyolc újabb településen volt légiriadó a háború tavaly őszi kitörése óta először.

Az izraeli légierő hétfő reggel óta a Hezbollahhoz tartozó több mint háromszáz célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztségviselője, Ali Aburia.

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is vannak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívásban figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonukat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákkal támadta Izrael katonai létesítményeit. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lakatlan területen csapódott be, és többet el is fogott az izraeli légvédelem. Számos rakéta ért földet a Kineret- (Genezáreti)-tó környékén.

A lezuhanó lövedékek hatására keletkezett tüzek eloltására hét tűzoltóegységet hívtak a libanoni határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Amiad kibuc környékére.

Ketten könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben, a goláni kereszteződésben egy becsapódó rakétától. Egy 59 éves férfit repesz sebesített meg, egy 25 éves férfi pedig az óvóhelyre tartva szenvedett el sebesülést. Három további sebesültet szállítottak a tiberiasi kórházba.

Olyan idők jönnek, amikor a közvéleménynek higgadtan és fegyelmezetten végre kell hajtania a polgári védelem utasításait

 – mondta Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn.

Iraki iszlamista csoport vállalta a felelősséget az izraeli célpont elleni dróntámadásért

Az Iraki Iszlám Ellenállás elnevezésű síita milícia jelentkezett hétfőn az izraeli Golani-dandár „megszállt területeken lévő” megfigyelőállása elleni dróntámadás elkövetőjeként.

Az iszlamista milícia közleményében hangsúlyozta, hogy 

a támadást a palesztin „Gázai övezet népével vállalt szolidaritásból” hajtották végre. 

Mint írták, továbbra is célkeresztjükben lesznek „az ellenség erődítményei”.

Rockets fired from Lebanon target Israeli cities
A Libanonból kilőtt rakéták izraeli városokat vettek célba
Fotó: Saeed Qaq / Forrás: AFP

A támadásról a közleményben további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Vasárnap az Irán által támogatott síita fegyveres csoport több drón- és rakétatámadást indított izraeli célpontok ellen a Jordán-folyó völgyében, Izrael, Jordánia és Ciszjordánia határvidékén.

A palesztin-izraeli konfliktus 2023. október 7-i kezdete óta az Iraki Iszlám Ellenállás számos alkalommal támadott izraeli és amerikai célpontokat a térségben, hogy támogassa a gázai palesztinokat.

A rendőrök tehetetlenek voltak a tüntetők agressziójával szemben (videó)

Megdöbbentő videó kering az közösségi médiában: egy palesztin zászlót hordozó gyereket üldöz a berlini rendőrség. A helyszín Berlin, az alkalom egy Izrael ellenes palesztinpárti tüntetés – antiszemita feliratokkal.

A német rendőrség őrizetbe vett egy 10 éves fiút, miután félelmében elszaladt, amikor a rendőrök odamentek hozzá. A videófelvételek azt mutatják, hogy a fiú palesztin zászlót tartott, mielőtt elkapták és őrizetbe vették – írja a Mandiner.

Izrael légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen

Az izraeli hadsereg több hullámban légicsapásokat hajtott végre a libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet fegyverraktárai és rakétakilövő állomásai ellen hétfő hajnalban – jelentette be a hadsereg szóvivője.

Mint közölte, a hadsereg azután kezdte meg széles körű támadásait a Hezbollah libanoni célpontjai ellen, miután észrevették, hogy onnan nagyszabású rakétatámadásra készülnek Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg felszólította a Libanonban élő civileket, hogy távozzanak el az olyan lakóházak közeléből, melyekben fegyvereket tárolnak. Daniel Hagari szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy új módszert figyeltek meg Dél-Libanonban: 

a Hezbollah tagjai civilek otthonaiban rejtettek el cirkálórakétákat. Az egyik ilyen épületet hétfőn röviddel egy rakéta indítása előtt támadták meg.

Izrael szerint a Hezbollah már közel egy évtizede bérleti díj ellenében viszonylag nagy hatótávolságú, nehéz robbanófejű rakétákat tárol szűkösebb anyagi körülmények között élő síita családok otthonainak tetején vagy a házuk mellett, melyekhez felnyitható tetőszerkezeteket építettek álcázásul. 

A palesztinok gyászolják az áldozatok holttesteit
Fotó: Eyad Baba / Forrás: AFP

A közlések szerint több száz olyan rakétáról van szó a Bejrúttól délre fekvő területeken, melyeket a Hezbollah különleges egységei perceken belül

 felkészítenek a kilövésre, célba állítanak és akár el is indítanak Izrael felé.

Az al-Dzsazíra hírhálózat szerint az izraeli hadsereg számos dél-libanoni települést támadott meg hétfő reggel, de még a határtól több száz kilométerre fekvő Baalbek térségben is voltak légicsapások.

Izraelben a polgári védelem úgy döntött, hogy jelenleg nem terjesztik ki újabb területekre a korlátozásokat. Vasárnaptól a Haifától északra található izraeli településeken iskolai szünetet rendeltek el, lezárták a tengerpartokat és a strandokat. Zárt térben százra, nyílt területen tízre korlátozták a gyülekezők engedélyezett számát. Csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol biztosított a gyorsan elérhető óvóhely, és mindenkinek óvóhely közelében kell tartózkodnia.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában