Terrorizmus

2 órája

Nyolc embert vettek őrizetbe a boszniai rendőrök elleni késes támadással összefüggésben

Nyolc embert vettek eddig őrizetbe azzal a hatóságok által terrorcselekményként kezelt támadással összefüggésben, amelynek során egy 15 éves fiú egy rendőrt megölt, egy másikat pedig súlyosan megsebesített csütörtök este az északnyugat-boszniai Bosanska Krupa egyik rendőrőrsén - közölte Adnan Beganovic, az érintett kanton rendőrségi szóvivője szombaton.

MW

Felfegyverzett rendőr áll egy rendőrőrsnél az északnyugat-boszniai Bosanska Krupában 2024. október 24-én késő este, miután egy 15 éves fiú rendőrökre támadt késsel a muszlim bosnyákok lakta városban

Forrás: MTI/AP/

Fotó: Edvin Zulic

„Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a támadásnak terrorizmusra utaló jelei vannak. A nyomozás majd felderíti az okokat és indítékokat" - hangsúlyozta a szóvivő még pénteken. A szóvivő a nyomozással kapcsolatban szombaton sem közölt újabb részleteket.

Merima Mesanovic ügyész pénteken elmondta, hogy

 azért minősítették terrorcselekménynek a rendőrség elleni támadást, mert azt „a lakosság megfélemlítése céljából" követték el.

A Bosanska Krupa-i házkutatások során a rendőrség mobiltelefonokat, számítógépeket, adathordozókat és jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le.

A boszniai ATV értesülései szerint a fiú radikális iszlám vallási nevelést kapott, apja a vahhábita mozgalom tagja. 

A beszámoló szerint a fiú a közösségi médiában is szélsőséges iszlamista nézeteinek adott hangot, illetve a támadásra utaló üzeneteket találtak a telefonján.

Az ország szövetségi rendőrsége az értesülést nem erősítette meg, de közölte: átvizsgálta a fiú közösségi médiában használt profiljait, hogy terrorizmusra utaló bejegyzéseket keressen, és listát állított fel azokról, akikkel a támadó kapcsolatban állt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában