Dunaföldvár

2016.03.09. 20:08

Kiemelkedő munkát végeztek tavaly Tolna megye polgárőrei

Dunaföldvár - Tavaly Tolna megye polgárőrei közel százezer órányi közterületi szolgálatot adtak, ezzel is hozzájárulva a megye közbiztonságának javításához és sokat léptek előre technikailag is - mindezekről Széles János dunaföldvári elnök beszélt évértékelőjében.

Gallai Péter

A Dunaföldváron - egyébként itt van a megyei szövetség székhelye is -, a városháza dísztermében rendezett évértékelőn jelen volt többek között dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Kovács Zoltán ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány helyettese, az öt rendőrkapitányság vezetője, a megyei katasztrófavédelem, illetve a NAV igazgatója, a Magyar Posta biztonsági vezetője. valamint Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere is. Széles János, a 74 tagszervezetet számláló megyei szövetség elnöke lapunknak elmondta, megtisztelő, hogy a társszervek vezetői is személyes részvételükkel demonstrálták a jó együttműködést. Horváth Zsolt köszöntőjében kiemelte, egyre jobban felértékelődik a polgárőrök sok lemondással járó munkája, ami a megye és a települések közbiztonságának javulásához nagymértékben hozzájárul. Széles János beszélt arról is, tavaly 29 millió forint állami támogatást kaptak, ezen felül az önkormányzatok lehetőségükhöz mérten segítették a helyi szervezeteket, Dunaföldvár testülete például 1,8 millió forintot szavazott meg.

Széles János Tolna megyei elnök örömmel mondta azt is, taglétszámuk folyamatosan emelkedik

- Tavaly jelentős előrelépést tudtunk elkönyvelni technikai vonalon, hiszen nyertünk tizenhat darab vadonatúj Suzuki terepjárót, s egyéb eszközöket is sikerült beszerezni. Ezek mind a munka hatékonyságát, a külterületi jelenlétet erősítik. Például Dunaföldvár 11 ezer hektáron fekszik, ebből 800 hektár külterület, a mezőőrség mellett a polgárőrség itt is fokozottan jelen kell legyen. Munka szempontjából évről évre több a feladat és az elvárás, hiszen a polgárőrök az ország mindenesei , ha kell árvíznél rakjuk a zsákokat, ha kell forgalmat irányítunk, támogatjuk a rendőrség szolgálatait, frekventált időszakban megjelenünk iskoláknál, temetőknél, vásárokban... Közel százezer óra szolgálatot adtunk a megyében, csak köszönettel tartozom minden tagunknak, akik szabadidejük terhére önzetlenül vállalták és vállalják a munkát - fogalmazott Széles János, aki beszélt a migrációs helyzet kezeléséről is, miszerint az utolsó természetes schengeni határon, a Duna melletti településeken az átkelőket, hidakat is ellenőrizték. Fontosnak tartotta, hogy mind az egyesületek, mind a megyei szövetség kiváló kapcsolatot ápol a rendőrséggel és az önkormányzatokkal.

Lapunknak hangsúlyozta, Tolnában minden egyes szolgálatban lévő polgárőrnek van életbiztosítása. Vitás esetekre pedig minden szervezetnek, illetve tagnak jogi képviseletet biztosítanak, a megyei szövetség költségvetésének terhére ügyvéd áll rendelkezésre. Mint mondta, taglétszámuk folyamatosan növekszik, közel ezerhatszázan vannak a megyében. - Ma már sokak számára rang, hogy polgárőr legyen, azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni. Örülünk a növekedésnek, de mindenütt van egy optimális plafon, ez megyei szinten 2000-2200 tagot jelent - tette hozzá Széles János, aki 25 éve dolgozik a polgárőrség berkein belül, a mai napig szolgálatot is adva. Sokáig vezette a földvári szervezetet, de törvényi változás miatt - önkormányzati képviselő is - le kellett mondania. - Az idei egész éves képviselői tiszteletdíjamat is a földvári szervezetnek ajánlottam fel, ezt a pénzt soha nem vittem haza. De nagyon büszke vagyok arra, hogy megyei elnökként sem veszek fel egy forintot sem, nem ezért csinálom, hanem közös ügyünkért, a közbiztonságért!

A dunaföldvári polgárőrszervezetnek is folyamatosan nő a létszáma. Jelenleg negyvenkilenc tagjuk van, köztük hét ifjú polgárőr. Az elmúlt másfél évben a szervezet egy terepjáróval, motorcsónakkal és egy sárkányrepülővel gazdagodott. Így földön, vízen és levegőben is tudják végezni a bűnmegelőzési tevékenységet, illetve támogatni a rendőrség és a mezőőrség munkáját. Az utóbbi két szervezeten kívül együttműködési megállapodásuk van a helyi önkéntes tűzoltókkal, a NAV-val. Néhány diák a helyi Magyar László Gimnáziumból, a dunaújvárosi Bánkiból és a Rudasból náluk teljesíti ötvenórás közösségi szolgálatát.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!