Gazdaság

2013.07.01. 17:14

Megindultak a gépek, itt az aratási szezon

Aratás ideje van - és ez az aratás mindannyiunknak fontos lesz, már csak a nemzeti jövedelem miatt is.

Pekarek János

Megkezdődött az aratás a város környéki földeken hétfőn délben. Mint Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől megtudtuk: a venyimi út melletti őszi árpa táblán vágott bele az aratásba a cég két saját és egy bérelt kombájnja.

Őszi árpát 102 hektáron vetettek a penteleiek. Az ágazatvezető szerint a termés minősége megfelelő, bár nedvességtartalma kissé magasabb a vártnál. A cég szárítójában azonban kezelni tudják a terményt - annál is inkább, fűzte hozzá Márkli, mert más választásuk nemigen van. Hamarosan vágáséretté válik ugyanis a repce, és ahhoz képest napokon belül következik a búza aratása.

Nincs tehát idő várni az aratással, még ha a repce esetében célszerűnek mutatkozna is még néhány napig kinn hagyni a növényt a földeken, magyarázta Márkli János. Kényszerűségből, a következő munkákra való tekintettel, a feladatok torlódásának elkerülése végett muszáj begyűjteni a már megfelelő állapotúra érett növényeket.

A 102 hektárnyi saját árpából mintegy hatszáz tonnás termésre számítanak a Pentele Zrt-nél. Ez a közepesnél jobb hozamnak számít.

Ezen kívül mintegy hétszáz tonnányi árpára van szerződésük környékbeli kistermelőkkel, akik ugyan maguk aratják le a termést - de a cég szárítójában kell majd tovább kezelni azt.

A meglehetősen csapadékos tavasz után , amikor sokáig ki sem tudtam menni a földekre a gazdák, a hatalmas sár miatt, ez egészen jó eredménynek számít.

Most a búza is szép termést ígér, jegyezte meg Márkli János. Hozzátette azonban, hogy a jóslatok sosem teljesen biztosak, és bármilyen jó állapotban van most a határ, szélsőséges esetben akár egy-két nap alatt is megfordulhat a tendencia, és érheti valamilyen baj a repcét vagy a búzát.

Most mindenesetre kitartanak a gazdák az átlagosnál jobb termésátlagok mellett.

Ez a nemzeti jövedelem idei alakulásának szempontjából sem mellékes. Különösen, ha még hozzávesszük az árvíz miatt a mezőgazdasági termőterületekben esett károkat is, amik a becslések szerint több tízezer hektárnyira terjednek ki. A jó termés ezt ellensúlyozhatja.

 

Aratás idején, várakozással

Lehet, hogy genetika az egész? Egész életemet városokban éltem le ugyanis - de aratás közeledtével mégis rajtam fut először végig az a meghatározhatatlan izgalom, az a cselekvésvágy, az a kérdés: mit fizet vajon a búza? Holott így is, úgy is a boltban veszem a lisztet, a kenyeret, a kiflit, akármilyen volt hozzánk az időjárás. A jelek szerint tehát a paraszt ősök vére munkál bennem ilyenkor. Is.

Mindettől függetlenül: jó örülni mások munkája sikerének. Is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!