Hírek

2013.10.07. 14:00

Öklök nélkül – mezítláb

Dunaújváros – A múlt pénteken debütált a Bartók színháztermében a jubileumi évad első színháztermi bemutatója, Neil Simon Mezítláb a parkban című darabja Lendvai Zoltán rendezésében. Mosoly és ami a mögötte van.

Szabó Szabolcs

– Három napig nem tudod majd ökölbe szorítani a kezed – mondja az ötvenes évei végére legatyásodott bohém világfi Victor Velasco (Kiss Attila), a tüneményes cukiságfaktorral rendelkező Corie-nak (Tőkés Nikolett) egy káoszos hajnali kávéfőzés közepette. 

Az ok: a „nagy” négyes némi előjáték után leugrott a nem éppen közeli albán étterembe vacsorázni, és a fekete birkaszem leves mellett leszaladt vagy tíz pohárka ouzo is. Ha nem is gyakran, de megesik az ilyen. Az már kevésbé, hogy a friss feleség Corie friss férje (Gulyás Hermann Sándor) épp az este történéseitől megviselt kedves anyóst (Vándor Éva) cipeli fel a fűtetlen, gyakran behavazott lakásba, a hatodikra – a tetőn ugyanis tisztes lyuk tátong rá a New York-i télre.


Egy kezdő ügyvéd mindennapi kihívásai: Számlák, periratok és a fiatal feleség éjszakába nyúló próbatételei



Mindeddig csak szépen, matematikai pontossággal épült a bonyodalom, de ez a pazar éjszaka egyfelől felpörgeti a libidót, másfelől egy kezdetleges szakítás felé löki történetünket. Túl nagy látnoki képesség nem kell, hozzá, hogy a darab ötödik percében megsejtsük az alapmenetrendet, de hála a Broadway egyik legendás sikerírójának Neil Simonnak, valamint Lendvai Zoltán szépen kimunkált rendezésének és a szípadon igencsak jól teljesítő négy kiváló színésznek: remekül mulatunk. Pedig néha elmerenghetnénk azon is, a kicsit sarkított sztori előbb-utóbb mindannyiunk életében bekopogtat.



Adott egy fiatal feleség, Corie, aki épp az otthonteremtés fáradságos és kudarcokkal teli munkájával foglalatoskodik, de lelke egyik zugában arra is dúlt indíttatást érez, hogy egy üveg whiskyvel a kezében mezítláb szaladjon végig New York parkjain. Van egy felelős, konzervatív alapállású ügyvéd- és apajelölt férjünk, aki jelenleg hatcentes ügyekkel bíbelődik és a lakbéren aggódik.



A kettejük csinos csörtéjéhez érkezik még a drága mama, aki évek óta csak a hátpanaszait kezelő deszkákkal bújik ágyba és Victor Velasco, a nagyvilági nővadász dzsentri. Neil Simon első házasságának élményeiből merítve írta meg a Mezítláb a parkban címmel immáron több mint harminc év sikerrel játszott, már-már örök érvényű darabot.

A receptet a Bartókba két év után visszatérő Lendvai Zoltán ötletes rendezésében láthatja a nagyérdemű, a fentebb már megdicsért négy főszereplővel. A jól szabott jelmezekért Siegrist Cecília volt a felelős. Kötelességünk megemlíteni a két, a „szent családon kívüli” színészt: a mókás telefonszerelőt Farkas Eriket, és a csomagküldő szolgálat alkalmazottját Horváth Istvánt. Különösebb jósdai sugallat nem kell szükségeltetik hozzá: szeretni fogja a közönség a Mezítláb a parkban című előadást. Van is, lehet is miért. Csak azt a tíz ouzót és mellékhatásait tudnánk feledni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!