Mezőfalva

2014.03.04. 17:50

Nemez: egy ősi magyar anyag

Mezőfalva - Második alkalommal rendezték meg a Kiss Kálmán Művelődési Házban az Elfeledett mezőfalvi mesterségek című rendezvény nemezékszer készítő foglalkozását.

Horváth László

Anya és fia, Temesvári Donát és Temesvári Györgyi gyúrják a nemezt

A népi kézművesség fogásait bemutató eseményen az alapokat sajátíthatták el az érdeklődők. A gyerekek mellett igen szépszámú felnőtt létszám jött össze a pénteki találkozón. A foglalkozáson először a gyerekek kaptak lehetőséget a kezdő lépések megismeréséhez, majd őket követően a felnőttek is asztalhoz ültek.

A nemezékszer készítés nem könnyű feladat, hiszen sokáig kell gyúrni, tapicskálni az alapanyagokat, mire alkalmas lesz az elképzelések formába öntéséhez. A szakma fortélyait Vidák Anna nemezkészítő iparművésztől lehetett ellesni, aki ottjártunkkor elmondta: egyre fontosabb az embereknek, hogy valamit a saját kezükkel készítsenek el, és ne egy tucattárgyat, vagy gyári, fröccsöntött mű-anyagot nézzenek otthon. A saját alkotás és a természetes anyagok együttes hatása különleges érzést hoz vissza.

A nemezkészítés ősi magyar hagyomány, ami a nagyszülők, dédszülők körében ma is él. Vidéken könnyebben tetten érhető ez a tradíció. A városokban pedig újra divatját éli a kézműveskedés, mert az emberek szeretnék ismét megtanulni a hallomásból ismert technikákat.

A gombolyítás, gyúrás és szappanozás között a rendezvény létrejöttének másik motorjától Komendo Gabriellától megtudtuk, hogy az általa beadott pályázat fő célja a régi mesterségek újraélesztése. Sokan jönnek a gyerekek közül, és szintén szép számú a felnőttek érdeklődése is.

Nagyon fontos az elfeledett mesterségeink újratanulása, hiszen ezeknek a kézműves tevékenységeknek mai világunkban is van, mert megmaradt és újjáéledt a létjogosultsága.




Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!