Olvasónk szemtanúja volt annak, ahogyan egy nagy kutya elpusztít egy kicsit

Dunaújváros - Olvasónk szemtanúja volt annak, ahogyan egy nagy kutya elpusztít egy kicsit - a felső Duna-parti sétányon. Beleborzongott, hogy akár kisgyerekkel is megtörténhetett volna...

Győrffy Árpád

A szerencsétlenül járt yorkshire terrier gazdáját nem találtuk meg - ám az esetnek szemtanúja volt egy másik, közelben lakó kutyatulajdonos, Petrás Gábor, aki (maga is egy spániel gazdája lévén) mélyen átérezte a történteket.

- A német juhász a gazdájával, egy idős hölggyel csak nemrég költözött a környékre, alig ismerjük őket. Lehet, hogy az új környezet is erősen befolyásolta a nagytermetű kutya viselkedését. Mindenesetre a német juhász gazdája vállalta a felelősséget a történtekért, és kártérítést ígért a yorkshire terrierért. (Értesülésünk szerint ez akár százezer forint is lehet a hiábavaló orvosi ellátás költségeivel együtt - P. J.)

A Batsányi utca melletti park tulajdonképpen a felső Duna-part része, népszerű kutyasétáltató hely. Ismerünk olyan tenyésztőt, aki még Nagyvenyimről is ide hozza a kutyáit játszani, mivel itt elég tágas a hely, sok kutya jön össze, van partner az ebek játszadozásához.

- Nem akarok ebből az egy esetből mindenáron nagy problémát csinálni - szögezi le Petrás Gábor. - Csak felötlött bennem, hogy a német juhászon nem volt sem szájkosár, sem póráz. Az önkormányzatnál megtudtam, hogy Dunaújvárosban ez nem is kötelező, mint ahogyan kijelölt kutyasétáltató hely sincs. Ez, szerintem, így nincs rendjén. Megnéztem az interneten például Szentes város kutyatartási rendeletét, ott szabályozták, hány centiméteres marmagasság fölött kötelező a póráz a közterületen tartózkodó kutyának - jegyezte meg olvasónk.

A polgármesteri hivatal szabálysértési előadója, Dózsa György kérdésünkre azt válaszolta: csak a veszélyes kutyáknak (pitbull, staffordshire terrier), vagy a veszélyesnek nyilvánított ebeknek (amelyek már egyszer megharaptak valakit) kötelező a póráz és szájkosár. A helyi rendeletet előírja a kártérítési kötelezettséget a vétkes kutya gazdájának - ezt egyezség híján polgári peres bírósági eljárásban lehet behajtani.

- Korábban nálunk is kötelező volt a póráz és a szájkosár minden kutyának a közterületeken - teszi hozzá Sipos Ivett, a városüzemeltetési iroda előadója. - Ezt azonban az Alkotmánybíróság állásfoglalása nyomán meg kellett változtatnunk. Úgy tudom, most több képviselő is fontolgatja új rendelettervezet előterjesztését a közgyűlésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!