Bizakodás

2024.06.22. 11:30

Lang Ádám reméli, még szóhoz jut az Európa-bajnokságon

Az Eb-t megelőző előkészületi meccseken kezdett és remekül futballozott, a svájciak elleni nyitómeccsen a félidőben lecserélte a kapitány, Bolla Bendegúz váltotta, utóbbi jutott szerephez a németek elleni, 2-0-ra elvesztett összecsapáson is. A jobbhátvéd, Lang Ádám reméli, kap még szerepet a kontinensviadalon.

Horog László

Az Omonia Nicosia védője sokkal jobb kezdésre számított az Európa-bajnokságon

Fotó: Horog László

A ciprusi Omonia Nicosia védője számára a helvétek elleni összecsapás már a 70. volt, amelyen magára öltötte a címeres mezt. Azt már a második csoportmeccset megelőző sajtótájékoztatón elárulta, kezdőként biztosan nem lép pályára, ami be is következett, végül csereként sem jutott szóhoz a Nationalmannschaft ellen.

 A 31 éves bekk reméli, a skótok ellen bizonyíthatja képességeit.

Úgy gondolja, a nemzeti együttes a németekkel szemben már sokkal jobban futballozott, mint tette Svájc ellen, de sajnos ez sem volt elég a pontszerzéshez.

– Mindig öröm a válogatottban szerepelni, várom az összetartásokat és a meccseket, boldogan jövök a csapathoz, megtisztelő, ha számol velem a szövetségi kapitány.

Nyilván minden labdarúgónak az a célja, hogy kezdőként kapjon bizalmat, de ha csak pár percre küldik be, azt is meg kell becsülnie címeres mezben.

– Remek, összetartó társaságot alkotunk. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon mind a négy meccsen pályára léptem és végig is játszottam az összecsapásokat, az osztrákok, az izlandiak, a portugálok elleni csoportmeccseken szóhoz jutottam, miként az egyenes kieséses szakaszban, a belgák elleni vereség során is. Három éve, a 2021-es Eb-n is ott voltam a keretben, de pályára nem léptem egyetlen mérkőzésen sem.

Aztán 2021 szeptemberében visszafoglalta a helyét a jobboldali védő szerepkörében, azóta egyetlen alkalommal sem hiányzott, zsinórban 31 összecsapáson szavazott bizalmat számára Marco Rossi szövetségi kapitány.

– Ahogy mindenkinek az életében, az én karrieremben is voltak nehéz időszakok, ezeken átlendített a válogatott meghívó, mindig kivirulok, ha Cipruson repülőre ülhetek és utazhatok a válogatotthoz. 

Az elmúlt három évben a klubomban többször előfordult, hogy nem voltam alapember, azonban a nemzeti együttesben igen, ami rengeteget jelentett.

– Itt mindenki tudja a feladatát, hogy mikor van ideje a kemény munkának, a fegyelemnek, illetve a lazításnak, a jókedvnek.

Lang Ádám becsúszva szerel a svájciak elleni mérkőzésen, a kölni stadionban 
Fotó: MLSZ/Thaly Zoltán

Az Európa-bajnokság eddigi találkozói kapcsán azt mondja, a nulla pontnál természetesen lényegesen többet reméltek, azonban továbbra is bíznak az egyenes kieséses szakasz elérésében.

– A svájciak ellen, az első félidőben nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk, gyengén futballoztunk. A szünet után feljavultunk, szépítettünk, volt esélyünk az egyenlítésre is, igaz, mivel a támadásra helyeztük a hangsúlyt, a riválisnak is, végül az egyenlítés helyett a helvétek szereztek újabb gólt, ezzel eldöntötték a nyitott kérdéseket. A németek ellen összecsapás sokkal jobban nézett ki, mint az első, a kezdésünk különösen. Nagy helyzettel indítottunk, a folytatásban is kimondottan jól játszottunk, akadtak ígéretes lehetőségeink, igaz, a házigazdáknak is. Jó meccs volt, a hazaiak megérdemelten nyertek, mert a mérkőzés jelentős részében domináltak, többet birtokolták a labdát. Nem volt a differencia, de fölényben futballoztak. Jól járatták a labdát, a kapunk előtt azonban komoly nem riadalmat nem okoztak, a végjátékban aztán ismét betaláltak. 

A győzelmet megérdemelték, az azonban bosszantó, hogy első góljuk előtt nyilvánvaló szabálytalanság történt Willi Orbánnal szemben, nem váll találkozott a vállal, hanem védőtársam hátát találták el, kibillentették az egyensúlyából, ami szerintem szabálytalan volt, de minimum erősen kérdőjeles.

- A meccsen sok olyan párharc volt, amit nekünk is ítélhetett volna a játékvezető, de a németeknek kedvezett, valamint a végjátékban is volt egy kezezés, Emre Can révén, amiért nyugodtan kaphattunk volna büntetőt, de a bíró továbbot intett. Azt nem mondom, hogy ezen múlt minden, de befolyásolta a végeredményt. Két meccsen nem szereztünk pontot, ha a svájciak ellen végig úgy játszunk, ahogy Nagelsmann csapata ellen tettük, biztosan más a végeredmény, jobb pozícióból várnánk a folytatást.

Vasárnap a skótok várnak a mieinkre, a védő azt mondja, készen áll a pályára lépésre

– Ha lehetőséget kapok, mindent megteszek a siker érdekében. Nincs más út előttünk, mint a szigetországiak legyőzése. Csak úgy reménykedhetünk a továbbjutásban, ha a mérkőzést megnyerjük. 

A sorsunk már nem csak a mi kezünkben van. A győzelem kötelező, ráadásul fontos lenne minél több góllal, valamint a többi meccsnek is számunkra jól kell alakulnia. 

– Láttuk a skótok németek elleni nyitómérkőzését, az 5-1-es vereségüket, ebből nem szabad kiindulnunk, ugyanis az más találkozó lesz. A skótok a svájciak elleni 1-1-es végeredmény során megdolgoztak a döntetlenért. Kemények, szervezettek, azonban szerintem jobbak vagyunk náluk, amit érvényre is kell juttatnunk. Dominálnunk kell a mérkőzésen és gólokat szereznünk. A skótok neve mellett két gól van az Eb-n, egyiket sem ők szerezték, mindkettő öngól volt. Remélem, ellenünk nem növelik találataik számát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában