A tallini Liszt Intézetben

2024.07.05. 13:00

A Góbé zenekar koncertjével köszöntötték a magyar EU-elnökséget Észtországban

Július 1-jén hivatalosan is átvette az Európai Tanács elnökségét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a következő hat hónapra. Hazánk immáron másodjára látja el ezt a feladatot (először 2011 első félévében).

Molnár Emese

Forrás: A tallini Liszt Intézet Facebook-oldala

A tallini Liszt Intézetben egy koncertet szerveztek július 1-jén, ezzel köszöntve a magyar EU-elnökséget. Az Észtországban lévő intézet egy magyar kulturális központ, és eme különleges alkalomra a Góbé zenekart hívta el. Az együttes 15 éve alakult meg, bejárta fél Európát és több, mint ezer koncertet adott. Sokszor jártak már Észtországban is. A hagyományos magyar népzenét a modernitással ötvöző, temperamentumos banda 2020 óta helyi szálakkal is rendelkezik, ugyanis a baracsi kötődésű Várai Áron és a dunaújvárosi Hegyi Zoltán is oszlopos tagja. Mint azt a tallini Liszt Intézet a koncert kapcsán írta, remélhetőleg a közönség is átérezhette azt a melegséget és szeretetet minden iránt, amit ezek a fiatal zenészek árasztanak. Remek baráti társaságról van szó, akiknek kölcsönös pillantásait, poénjait a teremből is jó volt nézni. 

A fiúknak egyébként igen mozgalmas a nyara. Felléptek már a június végi Haapavesi Folk Festival-on Finnországban, Tallin után még az észtországi Viljandi városában is koncerteztek, július 5-én pedig Lengyelországba hivatalosak. A külföldi turnéjuk állomásai közt szerepel még Románia, Szlovákia, Belgium, és a hazai koncertjeik során ellátogatnak például Kapolcsra (Művészetek Völgye), Sátoraljaújhelyre, Jászberénybe (Csángó Fesztivál), Székesfehérvárra (Királyi Napok) is, augusztus végén pedig Balatonbogláron, a Boglart Fesztiválon zárják a nyári koncert-sorozatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában