Az is elég, ha nem avatkozunk bele a természet folyamataiba

2018.08.18. 11:00

Laktózmentes tejtermék házilag

A tejtermékkészítés nagyüzemi módszereit az internetről is megismerhetjük. Mi annak jártunk utána, hogy miként lehet előállítani otthon kitűnő sajtot, túrót, vajat.

Hankusz Kálmán

Valószínűleg feltűnt már mindenkinek, hogy a kistermelőtől vásárolt tejtermékek mennyivel ízletesebbek bolti társaiknál. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyik jobb, mint a másik, csupán azt, hogy más a kettő. Ott kezdődik a dolog, hogy egy kis­üzemben nem pasztőrözik a tejet. Az eljárásnak nagyüzemileg nem csupán a fertőtlenítés a célja, hanem az is, hogy kiöljenek a tejből minden olyan baktériumot, amelyek a tejet erjesztik (savanyítják). Teszik ezt azért, mert így kapnak egy állandó minőségű alapanyagot, amelyhez hozzáadva a saját baktériumtörzseket, mindig azonos terméket tudnak előállítani.

A sajtok fűszerezése csak az ízhatás miatt lényeges, a minőséget nem befolyásolja Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Kisüzemileg a teheneket folyamatosan ellenőrzi az állatorvos, különböző oltásokat kap, így a betegség szinte kizárt. Ezek a tehenek nem legelnek, mert ott mindenféle füvet megennének a gazzal együtt, és abból nem sok jó származna. Helyette, saját termelésből származó lucernával etetik, ami teljesen tiszta. Mivel más állatokkal nem érintkeznek, a fertőzés kizárt.

Van egy másik szempont is, nevezetesen, hogy a gazdaságokban tartott tehenek sokszor akár 40-50 liter tejet is adnak naponta. Ezzel szemben egy kisállattartónál legfeljebb 15 liter a napi hozam. El lehet képzelni, hogy a 15 liternyi tejhozam esetén tartalmasabb tejet kapunk. E magasabb beltartalomból aztán kiváló minőségű tejtermék nyerhető.

A pasztőrözés kihagyása miatt benne maradnak a tejben azok a hasznos baktériumtörzsek, amelyek természetesen erjesztik azt. Aki próbálta már a házi készítésű tejtermékeket, az tudja, hogy a túró savanykás és zsíros (pont amilyennek lennie kell), a tejföl szintén és még ráadásul lefagyasztható, felolvasztásakor nem esik szét. Nem csoda, hiszen benne van minden, amit a természet oda rendelt. A tejszínt a kávéban nem lehet simára keverni, és ez sem újdonság, hiszen mindenki tudja, hogy a zsiradék vízben nem oldódik, viszont természetesen ilyen, és finom.

Mint mindennek, ennek a természetességnek is ára van. A házi tej nem tartható el hetekig, viszonylag hamar megsavanyodik, viszont finom aludttej lesz belőle. Legalább ennyire fontos, hogy a házi termékek 28 nap elteltével, „automatikusan” laktózmentesek lesznek. Miért? A laktóz tulajdonképpen tejcukor. A tejben található baktériumok ezzel táplálkoznak, és minden különösebb beavatkozás nélkül ez idő alatt felzabálják a laktózt. A nagyüzemekben sok esetben plusz cukrot adnak a tejhez, így a sajtban nagyobbak lesznek a lyukak, gyorsabban erjed stb. Mivel a pasztőrözés tönkreteszi a természetes kalciumot, így nagyüzemi módszerekkel ezt pótolni kell. Egy kisüzemben, ahol nincs pasztőrözés, kalcium hozzáadására sincs szükség. Saját baktériumaitól alszik meg a tej, nem kell laboratóriumban előállított törzsekkel oltani, hogy savanyodjon.

Mivel nincs hozzáadott cukor, így a lukak természetesen keletkeznek a sajtban

És persze hiányzik a szeparálás is, mint technológia, ezért nincs a tej lefölözve, és benne maradhatnak azok az íz- és zamatanyagok, amik természetesen ott vannak, csak a mai modern kor embere mindent másképp akar csinálni, mint ahogy azt a természettől ajándékba kapta.

Még szerencse, hogy akad néhány termelő, aki őrzi a nagymamák hagyományát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában