Egészség

2024.06.23. 15:25

Délelőtt 10-től délután 4-ig tilos napozni – fényvédő nélkül egy lépést sem

A napozásnál megnő a bőrelváltozások kockázat, erre figyelmeztet a bőrgyógyász.

Fekete Györgyi

A meleg és a napfény arra csábít bennünket, hogy végre, szép barnára tudjuk napoztatni a bőrünket. Hiszen a szép barna bőr rendkívül divatos. Mára már mindannyian tudjuk, hogy a napozás káros hatásai közé tartozik a bőr korai öregedése, a mélyebb ráncok megjelenése, a hajszálerek és a pigmentfoltok kialakulása. Az UVB-sugárzás a D-vitamin ellátottságért felel, de a napégésért és a közvetlen DNS-károsodásért is, amely pedig a bőrrákkal van összefüggésben. 

A megelőzéshez ad tanácsokat dr. Harsányi Emese bőrgyógyász, aki egyáltalán nem javasolja, hogy hosszabb időt a napon tartózkodjunk:

Dr. Harsányi Emese: Napozáskor jelentősen megnő a bőrelváltozások kockázata

– Fényvédő nélkül semmiképpen sem. Sőt csúcsidőszakban, tehát 10 órától délután 4-ig, 5-ig mindenképpen kerüljük a tűző napot. Sajnos a tizenegytől háromig tartó korlátozó időszak elmélete már megdőlt, mert annyira felerősödött az utóbbi években az uv-sugárzás. Tehát a délelőtt 10 és délután 4 közötti idősávban még fényvédővel sem javaslom, hogy hosszasan a napon tartózkodjanak. Sőt, még árnyékban és ruha alatt is kell a fényvédőt használni, különben jelentősen megnő a bőrelváltozások kockázata.

Fényvédő és fényvédő között van különbség?

– Az SPF jelzést kell figyelnünk. Nem szükséges gyógyszertárba mennünk, már a kozmetikai szaküzletekben is hozzájuk jutnak. Az SPF 50-es számúak már megnyugtató védelmet nyújtanak a legtöbb ember számára. Mindezek mellett az általunk már kezelt, vagy műtött pácienseknek gyógyászati naptejeket szoktunk javasolni, ezek százas fényvédő faktorú készítmények.

Ez nem riogatás?

– Nem, ezt mi már a napi gyakorlatban tapasztaljuk. Olyan hét-nyolc éve még az immunbetegeink az 50 SPF-es naptejekkel még tünetmentesek voltak, az utóbbi három évben már 100 SPF-es naptejet kell használniuk, hogy ne legyenek tüneteik. 

Nincs ellentétben a D-vitaminhoz való hozzájutás fontossága és a napozással való óvatosság?

– Nincs. Szerencsére az utóbbi években sikerült szakmai konzultációkkal a különböző gyógyászati területeknek megállapodásra jutni. Eszerint a mi égövünkön azzal már elegendő D-vitaminhoz jutunk, ha az arcot és a nyakat illetve a dekoltázst és a karokat fedetlenül hagyva fél órát töltünk kint a napsütésben. Az összes többi testrész napon tartása pedig nem emeli a D-vitamin szintet, de emeli a bőrelváltozások kockázatát. Mindemellett az 50 SPF-es fényvédő pedig nem jelent a D-vitamin beépülésében akadályt. Az őszi, a téli időszakban meg úgyis tablettákkal kell pótolni a vitamint.

Akkor, ha barnák szeretnénk lenni, marad a szolárium...

– Nem akarok pánikot kelteni, de azért a szoláriumok is – még ha ártalmatlannak tűnnek is – de ugyanúgy uv-kezelések. Sajnos egy nagyon széles spektrumú sugárral dolgoznak, így nemcsak az kerül a bőrünk alá, amelyik része barnít, hanem más hullámsáv is. Mindemellett azon kívül, hogy nagyon nagy terhelést rónak a bőrre, kollagént darabolnak, mélyszöveteket károsítanak, nem beszélve arról, hogyha még ráncosítanak is.

Tehát, ha napfény, ha csábító barnaság, azért csak óvatosan!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában