Növényápolás

2024.08.06. 11:00

Sok vagy kevés vizet igényel a leánder nyáron?

Körmendi Erzsébet

Forrás: leanderegyesület.hu

A virágok között a leander a szomjasabb növények közé tartozik.

 Szereti, ha mindig nedves a földje,

legyen az kicsi csemete, vagy nagy „banyakemence” méretű. A túlöntözést azonban nem kedveli, főleg tavasszal és ősszel –  gyökérrothadást, gombásodást idézhet elő. Földjének nagyobb mértékű kiszáradása levél sárgulást, levél száradást okozhat. A kereskedelemben kapható cserepek többsége alul lyukas, érdemes hozzá 2-3 mérettel nagyobb alátétet használni, hogy még onnan is fel tudják szívni az – esetlegesen tápozott – öntözővizet és az ne menjen kárba. Egyre gyakrabban hallani, hogy lyukatlan cserépben/vödörben tartják a leandereket. Ezeknél szükséges 1-2 cm magasságban lyukakat fúrni az edény oldalára, hogy ennél magasabban ne álljon a gyökérzete vízben.

Szereti a hajnali permet szerű öntözést
Forrás: leanderegyesület.hu

A nyári időszakban a növény és a cserép méretétől függően a napi két öntözés is szükséges lehet. Javasolt főleg a hajnali és kora esti órákban megejteni ezt, amikor már nincs perzselő meleg. Az extrém forró napokon egy déli locsolás is szükséges lehet.  

A forró időszakban figyeljünk az öntözővíz hőmérsékletére, lehetőleg langyos (állott) vízzel öntözzünk, mert a leander földje napközben felforrósodhat, és a hideg víz perzselheti a gyökereket.

A gyökér ilyen jellegű sérülése szintén levélsárguláshoz, lomb- és virágvesztéshez vezethet. Felülről öntözzük a földjét és várjuk meg, hogy az alatta levő tálka is megteljen vízzel, ezt felszívja rövid idő alatt.

Forrás: leanderegyesület.hu

Mivel a leander mediterrán térségből származik, a mi teleinket a szabadban nem képes átvészelni, ha mégis kint hagyjuk, vagy kiültettük, a fagyás elleni védelméről és az esetleges locsolhatóságáról is gondoskodni kell!  (Forrás: https://leanderegyesulet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában