Az első magyar hölgy

6 órája

Hámori Luca nagy hibája, nem kapcsolta ki a telefonját – képgalériával

Illusztris vendég járt Dunaújvárosban. A Dunaújvárosi Ökölvívó SE vendége volt szombat délelőtt Hámori Luca (23 éves), aki a nyári párizsi olimpián ötödik lett 66 kilogrammban.

Agárdy Csaba

Hazánk első női ökölvívó olimpikonja élménybeszámolót, és edzést is tartott a Nyers László Küzdősport Centrumban. Hámori Luca a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület színeiben versenyez. 

Hámori
Hámori Luca (középen) és a dunaújvárosi ökölvívók
Fotó: Ihász Martin

Hámori Luca nyíltan és őszintén

A 2024-es párizsi olimpián első magyar női ökölvívóként léphetett a szorítóba a 66 kilogrammosok mezőnyében,  és az első két mérkőzését egyaránt megnyerte. A negyeddöntőben az algériai Ímán Helíf ellen kapott ki egyhangú pontozással. 

Ez a találkozó az egész világsajtót bejárta, 

mivel az algériai sportolóról bebizonyosodott, hogy biológiailag férfi, ezért sokak szerint nem indulhatna a nők között. Ezért a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség nem is engedi a versenyein részt venni, viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedte, hogy rajthoz álljon az olimpián. A szombati élménybeszámolón természetesen  szóba került ez a mérkőzés is. De erről később.

Fotó: Ihász Martin

A program  moderátora Főcze Ramóna volt, az ő kérdéseire válaszolt nagyon nyíltan és őszintén Hámori Luca.

Megtudhattuk, hogy a bátyja is bokszolt, az ő hatására kezdett el megismerkedni a sportággal.

Tízéves voltam ekkor, és a szüleim  ellenezték, hogy bokszoljak.

 Mondták, mi lesz az arcommal, eltörik majd az orrom. De az első edzés után engem már nem lehetett az ökölvívástól elszakítani – emlékezett a kezdetekre a sportoló.
Elmondta, hogy a kamaszkorát is teljes mértékben az ökölvívás tette ki, és ez így van a mai napig.

Fotó: Ihász Martin

– Edzés,  pihenés, edzés a napi programom. Nehéz emellett magánéletet élni. Szerencsére a párom szintén ökölvívó,  így könnyebb a helyzetem, hiszen tudja, miről szól az életem. Persze időnként szükség van a barátokkal való feltöltődésre, mert ha ez nincs, bele lehet fásulni a mindennapokba. Az olimpia után több hét pihenőm is volt, nem rég kezdtem el az edzéseket, igaz, még csak amolyan „lájtosan”, de hamarosan  elkezdődik a kemény munka.

Fotó: Ihász Martin

Az olimpiával kapcsolatban Hámori Luca elmondta, hogy éremért ment, de ennek ellenére úgy érzi, a maximumot kihozta a szerepléséből, hiszen 

mindkét ellenfelét, akiket megvert, esélyesebbnek tartották nála a győzelemre.

– Úgy terveztem, hogy az olimpia után abbahagyom, de  már akkor megváltozott az elképzelésem, amikor beleszagoltam az olimpia hangulatába Párizsban. A másik dolog, eltökéltem, mindenképpen szerzek egy olimpiai érmet, erre négy év múlva Los Angelesben  lesz lehetőségem.

A Helíf elleni mérkőzésről elmondta, nem foglalkozott az előzményekkel, mivel úgy gondolta, nem rajta múlt, hogy így alakult a helyzet. Azonban nem számított ilyen felhajtásra, erre nem volt sem ő, sem a stábja felkészülve, nem tett jót neki, hogy az egész világ arról a meccsről beszélt.

Fotó: Ihász Martin

Egy nagy hibát követtem el, a telefonomat nem kapcsoltam ki, pedig ezt többen  is javasolták.

 De mindent el akartam az itthoniaknak mesélni, fotókat akartam készíteni. Azonban arra az őrületre, ami kialakult a meccs előtt, nem számított senki. Rengeteg kommentet kaptam, láttam  az üzengetéseket. Ha kikapcsolom a telefonomat, akkor a külvilágtól elzártam volna magam, és talán másképp alakul a mérkőzés Helíf ellen. Az viszont biztos, hogy ezek után szerintem engem már semmi sem tud majd kizökkenteni. Az eset kapcsán az szomorít el, hogy mindenkinek a Helíf elleni meccs jut eszembe velem kapcsolatban, nem pedig az, hogy én vagyok az első magyar női ökölvívó, aki olimpikon lett, és ötödik helyezést ért el. Ez elszomorít, idő kell hozzá, hogy ezt elfogadjam. 

De van előnye is, ismert lettem, sok helyre hívnak, hogy itt lehetek Dunaújvárosban, ezt is ennek köszönhetem.

Remélem, hogy még több helyre eljuthatok, és elmondhatom a történetemet.

Az élménybeszámoló után az érdeklődők kérdéseket tehettek fel Hámori Lucának, aki mindenre készséggel válaszol. Kiderült, hogy a hobbija a snowboard, a legjobb meccsének az olimpia első fordulójában legyőzött ír lány ellenit tartja, a kedvenc ütése a balhorog, példaképe pedig a bátyja. 

A szombati program lezárásaként Hámori Luca a DÖSE sportolóinak tartott egy bemutatóedzést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában