Hasznos tanácsokkal

2024.06.27. 09:00

Grillezés és bográcsozás biztonságosan

A nyár, a meleg, a jó idő a kerti grillezés időszaka is. Érdemes néhány tűzmegelőzési tanácsot megfogadni, a tűzvédelmi szabályokra odafigyelni annak érdekében, hogy a kikapcsolódás, a szabadidős tevékenység ne tűzesettel, sérüléssel érjen véget.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Szikrázó napsütés esetén is hirtelen feltámadhat a szél és messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Érdemes a szabadtéri sütés-főzés előtt tájékozódni a várható időjárásról.

Grillezésnél, bográcsozásnál mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen az még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

Benzinnel, gázolajjal, hígítóval soha ne gyújtsunk be, és ne locsoljuk meg vele a tüzet, se a parazsat. Az ilyen típusú folyadékok intenzíven párolognak, gőzeik szintén éghetőek, és már kis intenzitású gyújtóforrás hatására belobbannak. Ilyenkor a felcsapó, akár több méteres lángok, illetve a meggyulladó éghető gázok súlyos égési sérülést okozhatnak.

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni, és csak olyat vásároljunk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Ha kicseréltük a palackot, vagy úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot: a tömlő és a palack csatlakozási pontjához kenjünk mosogatószeres, vagy szappanos vizet, amennyiben valóban szivárog a gáz, azon a helyen buborékok keletkeznek. Használat után mindig zárjuk el a palackot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában