NAV-infó

2024.08.28. 15:00

Kicsi a bors, de erős…

„Kicsi a bors, de erős” – tartja a közmondás, azonban ebben az esetben egy apró, ámde igen erős mágnesről beszélhetünk. Egy magyar sofőr, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei ellenőriztek, ezzel a diónyi méretű eszközzel csalta el a vezetési- és pihenőidejét.

Duol.hu

Fotó: NAV

A hatóságnak joga és kötelessége megakadályozni a trükközést a tisztességes piaci szereplők, valamint a közúti közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében. A pénzügyőrök Bükkábrány külterületén tereltek ki a közútról egy magyar teherautót. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a tachográf pihenőidőt rögzített, miközben a jármű épp közlekedett. A pénzügyőrök néhány perc alatt megtalálták azt a diónyi mágnest, amit a sebességváltón lévő leplombázott jeladóra helyeztek, így blokkolta az eszköz a menetíró készülék működését. A sofőr elmondta, a mágnest ő maga tette oda, azért, hogy több vezetési ideje maradjon.

Fotó: NAV

A pénzügyőrök közigazgatási hatósági eljárást indítottak, amelynek keretében a sofőrnek egymillió-negyvenezer forint bírságot kellett fizetnie – tájékoztatta szerkesztőségünket Juhászné Prantner Etelka pénzügyőr százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága sajtóreferense.

A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. A mágnes felhelyezésével vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, amely rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek.

A hatóság felhívja a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben foglalt (egyes) szabályok betartását a NAV is jogosult ellenőrizni, melynek értelmében a jogsértés esetén – a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján – pénzbírságot szabhat ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában