Lépcsőfutó bajnokság

2 órája

Pokoli toronyban a dunaújvárosi tűzoltó

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy október 19-én a MOL Campusban tartották meg a tűzoltók hagyományos lépcsőfutó-bajnokságát. Emberfeletti erőpróbáról volt szó, hiszen 29 emeleten át, 672 lépcsőfokon kellett felfutni a pokoli torony tetejéig.

Molnár Emese

A dunaújvárosi verseny is rendkívül kimerítő, mire felérnek a lépcsősor tetejére teljes menetfelszerelésben. Fotó: Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűzoltók lépcsőfutó versenyének nagy hagyománya van Dunaújvárosban is: a közbiztonsági rendezvénysorozat részeként tavasszal szokták megrendezni a Római városrészi víztorony lábánál, a Duna-parti hosszú lépcsősoron, amely szintén felér egy pokoli küzdelemmel. Idén már tizennegyedik alkalommal bizonyítottak a vármegyei tűzoltók. 

pokoli
Dunaújvárosban mindig a Duna-parti lépcsősor adja a verseny helyszínét. Fotó: Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A pokoli torony

A MOL Campus Magyarország legmagasabb irodaépülete, 2022-ben épült fel a budapesti Lágymányosi öböl északi partján. A toronyház 29 emeletes és 143 méter magas, a versenyzőknek a rajttól a célig összesen 672 lépcsőfokot kellett megtenniük. Mint azt részletezték, a megméretésen hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók vettek részt. A versenyzők egyéni férfi és női kategóriában, illetve párosban indulhattak. A szabályok értelmében a párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem távolodhattak el egymástól. A startpisztoly reggel kilenc órakor dördült el, ekkorra már készenlétben állt az a több, mint kétszáz induló, aki az ország különböző pontjairól érkezett, hogy a lépcsőfutás történetében immár második alkalommal megküzdjön a MOL Campus jelentette kihívással.

Egy kis bemelegítés, mielőtt megindulnak a pokoli torony tetejére teljes menetfelszerelésben a versenyzők. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 A rendezvény fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató volt, a díjakat pedig 

  • Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági felügyelő, 
  • Lipták Attila tű. dandártábornok, 
  • Ördög István tű. ezredes, a BM OKF főosztályvezetője 
  • és a házigazda MOL képviseletében Czenki Botond, a FER tűzoltóság Kft. ügyvezető igazgatója adta át a legjobbaknak. 

 

Nyolc perc alatt

A férfiak III-as korcsoportjában egy dunaújvárosi lánglovag is felállhatott a dobogóra: Rafai Tibor, a Véd-Sz Kft. létesítményi tűzoltója a harmadik helyezett lett. Ő mindössze 8 perc és 13 másodperc alatt ért fel a toronyépület legfelső szintjére. Összehasonlításképpen, ezen kategória első helyezettje Kiss János, a somogyi katasztrófavédelmi kirendeltség bajtársa 7 perc és 14 másodperc alatt teljesítette az egekbe nyúló távot.

Rafai Tibor a Fejér vármegyei lépcsőfutó versenyen idén májusban ugyancsak harmadik helyezést ért el a 35 év fölöttiek mezőnyében.

Íme egy videós összeállítás a 2023-as versenyről, amely szintén a MOL Campus irodaépületében volt:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában