Interjú

2017.10.08. 10:30

Béres Alexandra: Hinned kell, hogy a csoda benned van!

Ez a biztatás Béres Alexandra fitneszedző, sportoló egyik kedvelt mondása.

Balogh Tamás

A fitnesz - a mozgás és az egészséges táplálkozás - népszerűsítését küldetésének tekinti, s a mai napig gyakorolja

Fotó: Balogh Tamás

A fitnesz egyik hazai ikonja egy utálatos, esős, szeles délutánon, szabadtéren lépett föl a városunkban.

Néhány perc alatt a más, divatos tempójú edzésekhez szokottakat is meggyőzte stílusának hatékonyságáról. Most rajtunk a sor.

A mai napig sportolónak vallja magát, amit egyáltalán nem kell bizonygatnia, hiszen a kiállása és minden mozdulata igazolja azt. Az, hogy a férfiak megfordultak utána és kapkodtak a fényképezőgépekért – nem meglepetés. Viszont a vele is roppant kritikus hölgyek is egy villanás után elismerően árulták el magukat még, ha éppen egy másik fitnesztrend követői is.

Időben és felkészülten érkezett...

- Örömmel jöttem, ahogy annak is örülök, hogy vártak rám. Készülős vagyok zenében és mozgásanyagban egyaránt. Ezért nagyon kíváncsian várom, hogy kik állnak majd velem szemben a gyakorlatoknál, mert az határozza meg, hogy milyen órát tartok. Figyelem a szemüket, a reakcióikat és a viselkedésüket. Minden alkalom más és más programot eredményez.

Amióta feljutott a csúcsra, egy percre sem engedte, hogy elfelejtsük. Hogy sikerült?

- Bármennyire is furcsa, ezt nem én generáltam, mindig engem hívtak. Az elején azt gondoltam, hogy na még egy év, és utána jött még egy év, most pedig örömmel látom, hogy bár húsz év telt el a világbajnoki címem elérése óta, de ez nem szűnt meg. Azt gondolom, hogy amit képviselek: az egészség, a mozgás- és egészségtudatos életmód nagyon sok embert érdekel. Talán ez lehet a titka annak, hogy mindig megkérdeznek, és újra megkeresnek.

Az ön ragyogó külseje ennek az iskolának az egyik hozadéka?

- Látszik az emberen, ha igényes és foglalkozik az egészségével: sokat mozog, tisztán táplálkozik. Leginkább a belső harmóniát vehetjük észre az így élőkön, amit a sport ajándékoz az embereknek. A fizikai aktivitás mindig kioltja a stresszt és az egyéb feszültségeket. Ez ritka a mai világban, és rajtam ezt érzékelhetik az emberek.

Ennek a nyugalomnak az egyik lába a fizikai egyensúly?

- Mindenképpen. A fizikai egyensúly mellett szükséges a jó fittségi állapot, a produktivitás, a jó közérzet, amik meglétével nem fáradunk el, és el tudjuk végezni a feladatainkat, sőt kedvünk is lesz hozzá. Ezek a dolgok bizony kiülnek az emberek arcára.

Kinek szól az ön programja?

- Én mindenkit szívesen látok, nagyon szeretem az embereket. Azt is kedvelem, hogy különbözőek. A tulajdonságaik miatt más és más igényeik vannak, nem ugyanarra az oktatóra vágynak, és egyedi mozgástípusokat szeretnek végezni. Még mindig büszke vagyok arra, hogy beállnak hozzám. Most vagyok negyvenegy éves, és még tudok nekik olyat nyújtani, amivel a fizikai állapotukat és közérzetüket tudják javítani, vagy akár a jó hangulatukat is tudom fokozni.

Valószínűleg sokan szeretnék megtudni a „nagy titkot”, ami például konzerválja az ön külsejét!

- Könnyen felfedhetjük. Térjünk vissza a természethez a mozgásban és a táplálkozásban is. Együnk olyan zöldségeket és gyümölcsöket, halakat, vadakat, magvakat, amik a környezetünkben fellelhetőek. És mozogjunk, hiszen régen halásztunk, vadásztunk, gyűjtögettünk, futottunk a vadak elől, vagy utánuk. Most pedig alig mozdulunk meg, pedig azt kellene tennünk. Ne kívánjunk magunktól túl sokat. Nem kell túlhajtani, mert akkor jön az ellenállás. Ennyi a „titok”!

Honnét vegyük el az időt, amit magunkra fordítanánk?

- Bár lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy „könnyű” nekem, de másokhoz hasonlóan, kevés a szabadidőm. Jelenleg négy munkahelyen dolgozok, és két kislány édesanyja vagyok, ezért nem gondolom, hogy bárkinél jobban ráérnék. Egy diétás-fitneszmagazinnak vagyok a főszerkesztője, egy edzőteremláncnak a szakmai vezetője, a médiakapcsolatokon kívül a saját projektjeimmel dolgozok. Könyvek, DVD-k, ételkiszállítás, egészségnapok, rendezvények. Nagyon sokrétű az a munka, amit végzek, és sokszor, (akárcsak ma itt Dunaújvárosban) hét végén is dolgozok. Ilyenkor nyilván nem tudok a családommal lenni. Próbálom megteremteni az egyensúlyt, és úgy érzem, hogy meg lehet. Tehát mindig a szándék a legfontosabb. Az mindenesetre jó nekem, hogy a munkám része, hogy mozoghatok és erre külön időt is teremthetek. Ezek mellett otthon kocogok is.

Jól lehet-e lakni a sikerrel?

- Az csak oldalmezsgye, tehát nem szabad vele foglalkozni. A mindennapi dolgainkat kell a lehető legjobban elvégezni, és majd abból jön a siker, de az csak egy hozadék, nem az elsődleges cél.

A fitnesz – a mozgás és az egészséges táplálkozás – népszerűsítését küldetésének tekinti, s a mai napig gyakorolja
Fotós: Balogh Tamás

Mikor kezdjük el a sportos életvitelt?

- Most kell elkezdeni, nem kell a holnapra és az évfordulókra várni. Ma kell belevágni! Érezzük jól magunkat, élvezzük, hogy meg tudjuk csinálni. Próbáljuk ki egy ilyen közösségi alkalommal, és utána akár otthon, egy megfelelő tv-csatorna műsorára csinálhatjuk tovább – ingyen és sikerrel. És, ha ez szokásunkká válik, akkor megoldódnak az ilyen problémáink. Nem kell több dologra gondolni. Ennyi lenne a siker titka.

 

BÉRES ALEXANDRA A SPORTOLÓ

Bármilyen hihetetlen, nem a fitnesszel kezdte, bár a legnagyobb sportsikereit az hozta meg a számára. Az első komoly eredményeit a ritmikus sportgimnasztikával érte el.

A fitneszben kilencvennégyben figyeltek föl rá. Ekkor tizennyolc évesen hódította el a fitnesz magyar bajnoki címet. Egy év múlva megnyerte az Európa-, majd a Fitnesz Világbajnokságot is.

Bár ez a sportág nálunk akkor még igazi különlegességnek számított, itthon is fölkapták rá a fejüket. Szép és mindenekelőtt egészséget sugárzó külsejével sokakat elbűvölt és meggyőzött arról, hogy érdemes több időt és figyelmet szentelni a megfelelő életmódra.

Ezt a küldetését sok más elfoglaltsága mellett a mai napig gyakorolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában