Abszurd javaslat

2 órája

Ursula von der Leyen kontrollálná az összes uniós programot (videó)

Brüsszel az összes uniós pénzt politikai feltételekhez kötné, a tagállamok pedig csak akkor juthatnának hozzá a forrásokhoz, ha azokat teljesítenék.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Samir Jordamovic

Brüsszel valamennyi uniós pénz folyósítását politikai feltételekhez kötné. Ursula von der Leyen terve pofonegyszerű. A következő költségvetési ciklusban az összes uniós program – a mezőgazdaságtól a lakhatásig – egyetlen olyan alapba kerülne, amelyet az Európai Bizottság elnöke kontrollál. A tagállamok pedig csak akkor juthatnának forráshoz, ha teljesítenék a bizottság – például nemek közötti egyenlőség biztosítására vonatkozó – elvárásait – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint a javaslat abszurd. 

Mégis mi köze a mezőgazdaságnak, az iparfejlesztésnek vagy az infrastrukturális beruházásoknak a társadalmi egyenlőséghez?

 – tette fel a kérdést a szakértő. 

Szerinte még a vak is látja, hogy a játék valójában arra megy ki, hogy Brüsszel még több hatalmat szerezzen, és olyan újabb politikai furkósbotot, amellyel rákényszerítheti akaratát a tagállamokra. – Márpedig erről a magyaroknak már nagyon sok rossz tapasztalatuk van – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában