Piaci körkép

2017.11.27. 07:00

Madárinfluenza és szennyezés is okozója a tojás drágulásának

Egyre kevesebb az eladó tojás, de ami még feltűnőbb, hogy az év elejihez képest majdnem dupla áron juthatunk hozzá.

Kovács Anita, MTI

A Dudásné standján kínált tojásokat is „utolérte” a drágulás, és ez még nem a legborsosabb ár!

Fotó: Ady Géza

Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) november elején. A jóslat beigazolódni látszik. A BTT tájékoztatása szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért csökkent a tojástermelés.

A budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojás ára megközelíti, illetve meg is haladja a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak – jelezte a BTT.

Hangsúlyozzák ugyanakkor azt is: a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa eredményeként a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojáshoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó, környező országok vásárlóihoz képest.

A magyarországi tojáshelyzet azonban így is drámai fordulatot vett, hiszen jóval kisebb a kínálat, az ár pedig az egekbe szökött. A dunaújvárosi piacról rendszeresen, heti körképben számolunk be. E szerint ez év elején 35 forintért már kiváló minőségű, M-es méretű hazai áruhoz juthattunk, amíg a nagyobb, L-es, XL-es nagyságú tojásért 40-45 forintot kértek a kofák. Most pedig 55-60 forintnál járunk...

Az elfogadott és teljesen természetes, hogy a hideg időjárás beköszöntével kevesebbet tojnak a tyúkok, tehát a dunaújvárosi piacra kilátogatók kevesebb helyen lelhetnek tojásra. A kofák csak általánosságban, és név nélkül voltak hajlandók összefoglalni a kialakult helyzetet – szerintük nagymértékben befolyásolta/befolyásolja a kínálatot a többféle betegség, amely miatt nagyszámban kellett levágni a szárnyasokat. Emellett azt tapasztalják, hogy valahogy a vásárlók érdeklődése is megcsappanni látszik, és kevésbé keresik a tojást az utóbbi hetekben. Nyilván ez a következő időszakban meg fog változni, hiszen az ünnepekre jellemző nagy sütés-főzés elengedhetetlen alapanyaga a tojás. Erre egy találó mondattal reagáltak az árusok: az üzemanyag árának drágulását is mindig drámainak ítélik, ám az, akinek szüksége van rá, nem csinál belőle problémát, zsebbe nyúl és kifizeti érte az emelt árat.

A Dudásné standján kínált tojásokat is „utolérte” a drágulás, és ez még nem a legborsosabb ár!
Fotós: Ady Géza

A gondolat alapvetése igaz lehet, hiszen a város egyik legrégebbi zöldséges üzletét vezető Parrag Miklós a következőképpen nyilatkozott lapunknak kereslet-kínálat találkozásáról:

- Egyáltalán nem érzek visszaesést, sőt...! Majdhogynem nagyobb mennyiségben fogy a tojás, mint az áremelkedés előtt. Persze olykor fintorogva megemlítik a vásárlók, hogy múlt héten még olcsóbban juthattak hozzá, de ugyanúgy elviszik azt a mennyiséget, amire szükségük van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában