Idén kilencedik alkalommal

2024.06.29. 09:00

Szent Pantaleon-Pantaleimon zarándoklat

Ebben az évben már kilencedik alkalommal, július 27-én, szombaton lesz a Kalota József protopresbiter által kezdeményezett Szent Pantaleon zarándoklat.

Duol.hu

Az idei évben a Dunaújváros - Beloiannisz közötti mintegy 33 kilométeres út megtételével emlékeznek a résztvevők. A zarándokok megáldása reggel fél nyolckor a Dunai Révkikötőnél történik, ezt követően indul a gyalogos menet Rácalmáson, Kulcson és Adonyon keresztül Iváncsára. A kisebb résztáv megtételére vállalkozók a kulcsi sportpályáig teljesíthetik a 8 kilométeres távot, vagy ott kb. 12 órakor csatlakozhatnak a már úton lévőkhöz és teljesíthetik a hátralévő mintegy 20 km-es távot. A zarándokok érkezése Beloianniszba 17-18 óra körül várható. Minden zarándok az út megtételére saját felelősségre vállalkozzon.

A hagyományoknak megfelelően Szent Miklós előzarándoklat is lesz, ezúttal 2024. július 13-án szombaton Szigetszentmiklós és Lórév között.

A beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósuló zarándoklatról további felvilágosítást ad és a jelentkezéseket fogadja: Terekiné Rendes Éva Tel: 20/ 912-5263, E-mail: [email protected]. vagy Szabó Tamás, Tel: 70 617-4532 E-mail: [email protected]

A zarándoklat szervezőinek célja az 1000 éves alapítású Pentele Monostorra és Pentele településre való emlékezés, illetve a vértanú és világhírű orvos, valamint a korabeli Európa egyik ékkővének számító monostor emlékének ápolása. Egyúttal hagyományteremtés is a szent július 27-i haláláról (1719. évfordulójának) minél szélesebb körben történő méltó megemlékezés. Az ünnepség megrendezéséhez már eddig is kapcsolódott Beloiannisz település egyházi közössége, városunkból a Szent Pantaleon Kórház, a Szent Pantaleimon Általános Iskola, a Rácalmási Patrióta Egyesület és a Pentele Hagyományőrző Egyesület.

Céljuk az, hogy felhívják a figyelmet településünk névadójára, annak példás életére a róla elnevezett monostor jelentőségére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában