Elszántság, kitartás, erő

2024.07.01. 11:41

Hihetetlen fordulat, Kovács Zsófia mégis ott lehet az olimpián!

Azok után, hogy a szombati selejtező alapján nagyon úgy nézett ki, Kovács Zsófia elveszítette az olimpiáért rendezett szétlövést, vasárnap ezüstérmes lett a bukaresti nemzetközi versenyen, megelőzve Székely Zóját.

Duol.hu

Kovács Zsófia szenzációs volt, összeszorított foggal megragadta a legeslegutolsó lehetőségét

Fotó: Freschli Jozsef/MATSZ

Kovács Zsófia az utolsó pillanatban fináléba jutott felemáskorláton és ott kiváló gyakorlattal megelőzte honfitársát, Székely Zóját a Bukarestben zajló RomGym Trophy-n, így a szövetségi kapitány őt javasolja majd az olimpiai indulásra a magyar szövetség (MTSZ) elnökségének.

A magyar női tornászok három indulási jogot szereztek a párizsi játékokra, melyek közül kettő – Czifra Bettina Lilié és Bácskay Csengéé – névre szól, a harmadik női hely viszont országkvóta, amiért Kovács és Székely volt versenyben. Köztük pedig a mostani bukaresti nemzetközi verseny felemáskorlát-eredményei döntenek, s úgy tűnt, a különcsata már szombaton eldőlt. A selejtezőben ugyanis Székely magabiztos versenyzéssel került fináléba, míg a hosszú sérülése után most visszatért Kovács sokat rontott és csak a kilencedik lett, amivel első számú tartalék volt.
Mint ismert, a DKSE tornásza első számú tartalékként várta a vasárnapot, így nagyon úgy nézett ki, hogy a finálába jutó Székely Zólyáé lett a párzsi indulási jog. Azonban az utolsó pillanatban egy portugál versenyző lemondta a felemáskorlát finálét, így mindkét sportoló bemutathatta gyakorlatát a legjobbak között a RomGym Trophy-n.

Kovács Zsófia remekül reagált a helyzetre, élni tudott az így kapott utolsó esélyével és nagyszerű gyakorlattal ezüstérmet nyert, míg Székely rontott.

A DKSE kiválósága nem akármilyen előzmények után tudott a szerhez lépni, ugyanis még versenydressze sem volt, így a társai segítettek neki ebben. 

– Zsófi 14,200 pontot szerezett, Székely Zója kisebb hibával 12,600 pontot gyűjtött.

Kettejük különversenyének kiírása úgy szólt, hogy aki a két nap alatt a magasabb pontszámot éri el, az nyer.

– Zója a selejtezőben 14,050 pontot ért el. Nekem az a dolgom, hogy a hivatalos jegyzőkönyveket beterjesszem az elnökség elé kedden, ahol döntés születik az olimpiai kvótáról - idézte Draskóczy Imre szövetségi kapitányt az MTSZ közleménye.

– Szombaton Zsófit, ma Zóját sajnáltam, a szívem szakadt meg mindkettőjükért. 

Hatalmas sportemberek, Zsófi felállt a gödörből, fájós lábbal is összeszorított foggal harcolt.

– Akkor leszek a leboldogabb, ha megélem, hogy a magyar női torna odakerül, ahova való és csapatként kijut az olimpiára - nyilatkozta az M1 aktuális csatorna helyszíni stábjának Draskóczy Imre.

A román fővárosban a DKSE olimpiai indulója, Czifra Bettina is indult, ez volt a sérülése utáni első versenye. A gerenda döntőben 4.helyen, míg talajon az 5. helyen zárt. 

– A harmadik olimpiai kvótásunk Czifra Bettina Lili vasárnap tisztább, szebb gyakorlatokkal rukkolt elő gerendán és talajon, úgyhogy a mai nappal elégedett voltam a teljesítményével – mondta róla a szövetségi kapitány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában