Buli a szőlőhegyen

2024.07.01. 16:00

Koccintás a forróságban - képgalériával

Ismét koccintottak az adonyi szőlőhegyen. Ez nem lenne különösebb hír egy borospincékkel teli területről. De az már igen, hogy mindezt egyszerre, egy időben száznegyvenhatan tették meg.

Agárdy Csaba

Fotó: Rácz-József Lambada

De mire volt ez a nagyon lelkes koccintás az adonyi szőlőhegyen? A Magyar Bor és Pezsgő napja június 27-e. A BorÉRT Borturisztikai Egyesület a bor napja tiszteletére 2011-ben indította el a Koccintás elnevezésű akcióját, az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend 2018-ban kapcsolódott be az országos versenybe. 

Mert nemcsak úgy koccintgatnak ilyenkor az ország különböző borvidékein, bortermelő helyein, hanem a dicsőségért is. 

A helyi szervezőknek a Koccintásban résztvevők számát dokumentálniuk kell, és a dokumentációt a rendezőknek el kell küldeni. A díjátadó januárban Budapesten a Vajdahunyad várában, vagy a Mezőgazdasági Múzeumban szokott lenni.
Az adonyi borrend nagy izgalmakkal várta a szombat délutáni eseményt, hiszen  2022-ben és 2023-ban is ők nyertek a nem borvidéki települések között, és érdemelte ki kisváros a Magyarország Borkedvelő Települése címet.
Szombaton délután a szőlőhegyi Szent Orbán kápolna előtti rendezvényhelyszínen 15 órakor a kapunyitással kezdődött a program. 

Majd a borrend mindenkit, borrendi tagokat, családtagokat, barátokat, érdeklődőket lángossal, sültkolbásszal, amerikai hot-doggal, fröccsel, szörppel és szódával megvendégelt.

A tervezett programból csak a közös szalonnasütés maradt el. Ezzel kapcsolatban  Schmidt Attila, a Szent Orbán borrend nagymestere elmondta, két oka volt annak, hogy lemondtak a szalonnasütésről. Az egyik a forróság miatt tűzveszélyesnek tartották, meg figyelembe vették azt is, hogy napjaink forróságában, kinek van kedve tűz mellett nyársalni. A szalonna sütése azért nem maradt el, mert Faragó Antal a sültkolbászok zsírjában egy hatalmas méretű serpenyőben ugyancsak hatalmas mennyiségű szalonnát megsütött.
A koccintás előtt a Bandy Band szórakoztatta a résztvevőket, majd jöhetett a Koccintás 2024 csúcspontja 18 órakor, a közös koccintás. 

Mint később kiderült, ezúttal száznegyvenhatan regisztráltak a szőlőhegyen.

A közös koccintás után jöhetett a közös bulizás, éneklés kifulladásig. A nap hátralévő részében a zenét Lang Vilmos és Pósch József harmonikások szolgáltatták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában