Elégedett gazdák

2024.08.18. 07:00

Dübörög a szüret - telnek a hordók a pincékben

Tetőfokára hágott a szüret az adonyi szőlőhegyen. Szinte minden gazdát a tőkék között találhattuk a hétvégén.

Agárdy Csaba

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a szokásosnál hamarabb,  legalább két, de inkább három héttel hamarabb megkezdődött a szüret - országszerte. Nem kivétel ez alól az adonyi szőlőhegy sem.

Boldog Tamás, a Duna-menti Szent Orbán Borrend ceremónia mestere, nem mellesleg a Törley Pezsgőmanufaktúra borásza, családi ültetvényükön az olaszrizlinget szedte.

- Azt kaptuk, amire számítottunk, mind mennyiségben, mind mustfokban. A szőlő érésének szempontjából ideális időben sikerült szüretelnünk, lassan  a hordókba kerül a must.

 

Gévai Gábor a családjával és a barátaival szüretelt. Ezen a hétvégén a fehér vegyes bornak való szőlőt, és a generosát szedték le. Neki a mennyisége a tavalyinak csak az egyharmada volt, de ez nem jelenti azt, hogy elégedetlen lenne.

- A tavalyi számunkra kiemelkedően jó termés volt, messze az átlagos felett, vagyis a mostani mennyiséggel semmi problémám. A mustfoknak tizenkilenc és felet mértem, a jelek szerint nem lesz gond a borral.

A szüret még persze tart egy ideig, hiszen vannak a később érő fehérszőlők és a kékszőlők. De a jelek szerint szeptember második felére már nem marad fürt a tőkéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában