Nagyboldogasszony-napi búcsú

2024.08.19. 15:30

Egy nap Ercsiben, amikor a hit és szeretet összefonódik - képgalériával

A nyár végi nap fénye lassan emelkedett az ercsi Duna-parti magaslat fölé, ahol az impozáns Nagyboldogasszony kegytemplom tornya ékesítette a látképet. Az Ercsi Római Katolikus Plébánia meghívására augusztus 18-án ismét megtelt a templom, amely immár több mint egy évszázada ad otthont a környék hívőinek egyik legfontosabb eseményének, a Nagyboldogasszony-napi búcsúnak.

A szentmisét főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök celebrálta

Fotó: Szaboné Zsedrovits Enikő

A régi hagyomány szerint ezen a napon zarándokok sokasága érkezett a templomba, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén, amelyet ezúttal is különleges áhítat és közösségi összetartás hatott át. A templom falai között érezhető volt a múlt és a jelen összekapcsolódása, ahogy a Szapáryak és Wimpfenek öröksége találkozott az új generációk hitével. Most vasárnap is megtelt a templom a város lakóival és hívőkkel, akik mind részt kívántak venni ezen a lélekemelő eseményen. 

A régi hagyomány szerint ezen a napon zarándokok sokasága érkezett a templomba, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén. Képünkön az egyházi és világi elöljárók vonulnak az ünnepi szentmisére Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Jelen volt többek között dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője, Szabó Tamás, a település jelenlegi, valamint Gólics Ildikó, Ercsi leendő polgármestere is. 


Jelen volt többek között dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője, Szabó Tamás, a település jelenlegi, valamint Gólics Ildikó, Ercsi leendő polgármestere is Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Elsőként Szeleczky Csaba plébános, majd az egyházközség nevében Klaibán Sándor, a világi vezető is köszöntötte a megjelenteket. A szentmisét főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök celebrálta, aki szavaival a híveket mélyebb elmélkedésre és a hitük megerősítésére hívta. 

Elsőként Szeleczky Csaba plébános köszöntötte a megjelenteket a misén Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A mise különleges jelentőséggel bírt abból a szempontból is, hogy a szertartás végén a megyéspüspök áldásban részesítette a jelen lévő jegyespárokat. A szeretet és a hit ünnepén ifjú párok léptek előre, miközben Spányi Antal áldását adta rájuk, erősítve ezzel életük közös útját. Ez az áldás nemcsak a házasság előtt állókat, hanem minden jelenlévőt emlékeztetett arra, hogy a hit és a szeretet kéz a kézben járva adhat erőt a mindennapokhoz.

A zenei szolgálatot Mihály Péter Máté kántor vezette, amelyben részt vett az Ercsi Cantus Domino, a Perkátai Vox Caritatis és a Rácalmási Glória Kórus, szólót énekelt Hekman Terézia(képünkön)
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A zenei szolgálatot Mihály Péter Máté orgonaművész és kántor vezette, amelyben részt vett az Ercsi Cantus Domino, a Perkátai Vox Caritatis és a Rácalmási Glória Kórus, szólót énekelt Hekman Terézia. Közreműködésük még emelkedettebbé tette az ünnepi misét. Az orgona dallamai és a kórusok hangja a templom falai között visszhangozva szárnyaltak a magasba, elérve a szívek mélyét.

A szentmise után az egyházi és világi elöljárók közös ünnepi ebéden vettek részt. 

Most vasárnap is megtelt a templom a város lakóival és hívőkkel, akik mind részt kívántak venni ezen a lélekemelő eseményen Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az Ercsi Nagyboldogasszony kegytemplom búcsúja minden évben emlékeztet arra, hogy a hit nemcsak a múlt öröksége, hanem a jelen megélhető valósága is. A zarándokok, jegyespárok és a hívek közössége ezen a napon újra és újra tanúságot tesz arról, hogy a szeretet és a hit együtt képesek csodákat tenni, akár egy kisvárosi templom falai között is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában