Fertőzőbetegség

2024.08.27. 13:55

Egyre több a városunkban is a szamárköhögéses megbetegedés

A leggyakrabban előforduló szövődményei a szamárköhögésnek a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.

Fekete Györgyi

Dr. Kecskés Borbála PhD, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Infektológia osztályának osztályvezetője: Az oltás biztonságos, semmilyen szövődménnyel nem jár

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ahogy enyhült a Covid-járvány, és máris egy régi, már elfelejthetőnek tűnő fertőző betegség előrekapásával kell szembenéznünk, ez  pedig a szamárköhögés. A betegség tüneteiről, lefolyásáról, kezeléséről kérdeztük dr. Kecskés Borbálát, a Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosát.

– Valóban a korábbinál sokkal több szamárköhögéses beteggel találkoztunk a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban – magyarázza dr. Kecskés Borbála PhD. – Nem csupán a gyermekek a veszélyeztetettek, hanem a felnőttek és az idősebbek is. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyászati Központ tájékoztatót is adott ki, hogy felhívja a figyelmet, erre a számunkra már a kötelező védőoltás miatt ritka betegségnek tűnő, de mégis újabban egyre több embert érintő fertőző betegségre.

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögés heveny, súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak.

– A betegséget rohamokban jelentkező, húzó jellegű, száraz köhögés és hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemzi, életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő – magyarázza a főorvosasszony. – A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható. Az első a hurutos szakasz, amely általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) fellépte esetén már jelentkezhet láz is. A második fázisa súlyosabb: rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak. A harmadik, utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

Melyek a szamárköhögés lehetséges szövődményei?

– A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.  Különösen fontos kiemelni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban nagyon súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához is vezethet. A betegség kezdetén enyhe nátha, mérsékelt köhögés a jellemző. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, hányás jelentkezik. Etetési nehezítettség, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség, akár veseelégtelenség is kialakulhat.

Hogyan kezelhető a szamárköhögés?

– Amennyiben a szamárköhögést korán diagnosztizálják, célzott antibiotikum-terápiával lehet kezelni a betegséget. Késői fázisban már nincs hatása az antibiotikumnak, ilyenkor ugyanis már nincsenek jelen a baktériumok, annak ellenére, hogy a köhögési rohamok még fennállnak. A köhögéscsillapítók hatástalanok.

Mi lehet az oka, hogy most egyre több ilyen jellegű megbetegedésről hallhatunk? 

– A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban évtizedek óta a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten idős korban – megfontolandó az emlékeztető oltás beadása. A védőoltásnak köszönhetően viszont nagyon visszaszorult a betegség előfordulása hazánkban. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a szabad repüléssel, a migrációval olyan területekről is érkeznek hozzánk, vagy mi látogatunk el olyan országba, ahol nem kötelező védőoltás a DiPerTe, így behozhatják, behozzák hazánkba a fertőzést. Fel kell hívnom a gyermeket váró és kisgyermekes szülőket, hogy a kötelező védőoltások révén a gyermekük életét és egészségét próbáljuk megóvni.

Az idősebb korosztálynak pedig javasoljuk az emlékeztető védőoltások adását. Erről javaslom, hogy konzultáljanak a házi orvosukkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában