Helyszínelő sorozat rajongóinak

2024.08.13. 07:00

Eszter hamarosan az igazság nyomában

A bűnügyi nyomozás világa az ezredfordulóra teljesen átalakult, legalábbis ami a televíziós sorozatokat illeti. A nagy sikerű Helyszínelők című sorozat alapján ugyanis a szűk sikátorok és a kemény öklű zsaruk helyett ma már a kékes fényű laboratóriumokban dolgozó igazságügyi szakértők uralják a terepet. Ennek a világnak a főszereplőiről kérdeztünk egy leendő igazságügyi szakértőt.

Török Tímea

Fotó: LI

A televíziós sorozatokban látott mikroszkóp fölé hajló tudósok valósága hamarosan egy újabb fiatal szakemberrel, Kostyák Eszterrel gazdagodik, aki éppen az igazságügyi szakértői státusz elérésén dolgozik. 

Kostyák Eszter( képünkön kisebbik fiával) sok más munkája mellett az igazságügyi szakértői státusz elérésén is nagy lelkesedéssel dolgozik Fotó: LI

Milyen szakértői területeken fog tevékenykedni?

- Jelenleg a szakértői jelölt névjegyzékbe való felvételem zajlik, ahol meg kellett jelölnöm a kompetenciáimat. Az egészségügy területén szeretnék működni, ide tartozik a közegészségügy, járványügy, mikrobiológia, élelmezés-egészségügy és élelmiszerbiztonság. Például fertőzések kivizsgálásában fogok majd közreműködni, ahol valamilyen mikroba okozhatott problémát, vagy járványügyi helyzetekben. Az élelmezésbiztonság területén pedig olyan esetekben „szakérthetek” majd, amikor vissza kell hívni fertőzött termékeket a piacról, és ki kell vizsgálni, hogyan történt a fertőzés. Az igazságügyi szakértők munkája összetett, nem csak laboratóriumban történik. Az összegyűjtött bizonyítékok alapján szakvéleményt alkotnak, amelyek segítik az igazságügyben tevékenykedő szervezeti egységeket egy-egy ügy megoldásában. 

Hogyan zajlik a felvételi folyamat?

- Először is szükség volt egy alapképzési és jogi vizsgára, amelyet sikeresen teljesítettem. Jelenleg mesterdiplomás epidemiológus vagyok. Az Igazságügyi Minisztérium az iskolai tanulmányi eredményeim alapján dönti el, hogy felvehető vagyok-e a szakértőjelölt listára. Ha felvettek, akkor a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara mentorprogramjában veszek részt, ahol 40-45 ügyben kell majd közreműködnöm. Ezek után az ide vonatkozó rendelet alapján lehetek önálló igazságügyi szakértő minisztériumi döntés alapján. 

Miért választotta ezt a pályát?

- Mindig is érdekelt az igazság keresése és a bűntények felderítése. Szívesen dolgoznék a bírósággal meg a rendőrséggel is. Egyébként gyerekkoromtól kedvenc íróm Robin Cook, az ő könyvei inspiráltak. Főleg azért, mert a főszereplők egy olyan házaspár, akik igazságügyi orvos szakértők és a rendőrséggel és a bírósággal együttműködve oldanak meg bonyolult eseteket. De visszatérve a motivációmra az irodalmi élményeimen túl a közegészségügy és a járványügy iránti érdeklődésem is nagy szerepet játszott a döntésemben.

Eszter elmondása szerint mindenre tud időt szakítani, ami fontos Fotó: LI

Hogy lehet mind ezt család mellett megoldani?

- Jelenleg még csak jelölt vagyok, bár dolgozom a kórházban és az Esőcseppekért Alapítványban is. Nem mellesleg három gyermekem van: a legnagyobb szemem fénye 10 éves, kislányom 9, és a legkisebb ugrifüles 2 éves. Kedvesemmel Nagykarácsonyban lakunk, és a kétlábú családtagok mellett még velünk él Loren nevű lovam, macskáink, kutyáink és két óriás csiga mellett még egy leguán is. Szóval van feladatom, de mindenre tudok időt szakítani, ami fontos. Szerencsére van segítségem, a nagyszülők nagyon aktívak és segítőkészek- zárta gondolatait Eszter.

Az Esőcseppekért Alapítvány az SNI-s gyermekek jobb körülményeiért dolgozik   Fotó: LI

Kostyák Eszter karrierje remek példa arra, hogyan lehet az egészségügyi és tudományos ismereteket az igazságszolgáltatás szolgálatába állítani. Eszter elhivatottsága és szakértelme pedig biztosan hozzá fog járulni a magyar igazságszolgáltatás sikeréhez.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában