Kulcs ünnepelt

2024.08.23. 07:00

Ízkavalkád a II. Halas Ételek Viadalán

A nyári kánikulában, augusztus 19-én Kulcs települése újra életre keltette a hagyományt: megrendezték a Halas Vigadalmat, amelynek központi eleme, a Halas Ételek Viadala idén is izgalmas gasztronómiai élményeket tartogatott.

Török Tímea

Fotó: Rizmayer János

Az események különleges apropója volt, hogy a település függetlenné válásának 30. évfordulóját is ünnepelték. Ahogy délután 14 órakor a gasztronómiai viadal megkezdődött, a levegőben máris megjelentek az ínycsiklandó illatok, jelezve, hogy a helyi csapatok újra összemérték konyhaművészeti tudásukat.

A rendezvény főszereplői ezúttal is a halételek voltak, de nem akármilyenek! A helyi séfek kreativitása és szakértelme megcsillant minden tányéron, a hagyományos ízeket és modern gasztronómiai trendeket ötvözve. A zsűri elnöke, Grenyovszky Károly séf, az ételek sokszínűségét méltatta: „A viadal idén is magas színvonalat képviselt, ahol a résztvevők a legkülönlegesebb halételeket mutatták be, olyanokat, amelyeket bármelyik neves halászcsárdában szívesen kóstolnék."

A verseny során a tempurált harcsától kezdve a füstölt hekken át a bakonyi tőkehalfiléig nagyon sokszínűek voltak a versenyételek . 

Fotó: Rizmayer János

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége Halimádók nevű csapatának versenymenüje halászlé és hal chips volt. A csapat különdíjat nyert el halászlével, amely annyira ízletes volt, hogy Grenyovszky séf szerint „bármelyik halászcsárdában minden további nélkül fel lehetne szolgálni”. A különdíjat, Ambrus Péter és Bíró Andrea ajánlotta fel. 

A harmadik helyen a Polgármesteri Hivatal csapata végzett, tempurált orlival és friss görög salátákkal. A különleges technológiával elkészített étel kivitelezését szabadtéren kiemelt dicsérettel illette a séf. 

Idén az ezüstérmet Hári Csaba és csapata vitte haza, akik három fogásos menüt készítettek, köztük bakonyi gombás raguval tálalt tőkehalfilével versenyeztek. Csaba és csapata, visszajáró versenyzők a kulcsi gasztro viadalokon. Ezúttal is óriási kipakolt tábori konyhával jelentek meg. „Ilyenkor jó zsűri elnöknek lenni, mert a szívem örül, hogy mennyi ember tevékenykedik a gasztronómiában, ami egy nagyon szép szakma”- fejtette ki Grenyovszky Károly az ezüstérmesekkel kapcsolatban.

A verseny legnagyobb dicséretét azonban a Retro 60 elnevezésű csapat érdemelte ki, akik aranyérmesek lettek harcsapörköltjükkel, amit kapros csuszával tálaltak. A csapat street food kreációja, a rántott pontyos hamburger, szintén nagy sikert aratott – egy igazi modern finomság, ami meglepően jól működött a hagyományos ízekkel. A füstölt hekk és a különféle saláták pedig a zsűrit is lenyűgözték.

Fotó: Rizmayer János

A nap végén, az eredményhirdetés után, a vigadalom koncerttel és neon discoval folytatódott, ahol a látogatók a jó hangulatban, finom ételekkel a gyomrukban búcsúztatták a napot. Kulcs ismét bebizonyította, hogy nemcsak az évfordulókra, de a gasztronómiai élvezetekre is érdemes odafigyelni!


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában