Adakozók kerestetnek

2024.08.16. 14:00

Rászoruló gyerekeket segítenek szabadidős programokkal és tanszerekkel

Iskolaszereket gyűjtenek rászoruló családoknak az Útkeresés. Várják az adományokat.

Fekete Györgyi

Igazán tágan értelmezi a család és gyermekjóléti szolgálatot az Útkeresés Segítő Szolgálat. Hamarosan kezdődik a Játékfesztivál, amikor egy vidám rendezvénnyel búcsúztatják a nyarat, s járulnak hozzá az összegyűjtött adományokkal a családok iskolakezdéséhez. De az idén nyári szabadidős programokat is szerveztek két héten keresztül, hetente 15-15 rászoruló gyermekeknek.

- A nyár lehetőséget ad arra is, hogy valami olyasmit adjunk a rászoruló gyerekeknek, amit talán az év többi szakában nem tudunk nekik nyújtani – magyarázza Mészárosné Libor Ágnes, az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményvezetője a különleges programok okát. - Ennek jegyében július második és harmadik hetében kéthetes szabadidős tevékenységet szerveztünk a rászoruló gyermekeknek.

Mészárosné Libor Ágnes intézményvezető: Rászoruló gyermekeknek próbálnak segíteni
Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

Természetesen mivel ez nem az intézmény alaptevényekségének a része, ezért forrást is kellett hozzá szerezniük. Az intézményt támogató alapítvány az Érted vagyunk 1987 ebben nagyon nagy részt vállalt azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek az adományai révén, akik hozzájárultak az alapítványunk működéséhez.

A vezetőnő elmondta, hogy igyekeztek változatos programokat összeállítani. Külön köszönetet mondott Petrás Gábor csapatának, a jótékonysági darts verseny szervezőinek és a város kenyere akciónak, amelyek révén meg tudták valósítani azt, hogy ez a két hét jól sikerüljön:

 

Sok kicsi, sokra megy
 

- Az adományozók jóvoltából a gyermekeknek az étkezését gyakorlatilag teljes egészében az alapítványunk tudta támogatni. 

- Hogyan választották ki a résztvevőket?

- Ebben egyrészt nagy szerepe volt a család és gyermekjóléti szolgálatunknak, akik Dunaújváros területén végeznek gyermekvédelmi és családsegítéssel foglalkozó tevékenységet, valamint az óvodai és az iskolai szociális segítőink pedig az év nagy részében a közoktatási, a köznevelési intézményekben dolgoznak, illetve ott segítik a gyermekvédelmi feladatokat. Ők közösen pontos információkkal rendelkeznek, hogy hol,kinek van szüksége és igénye ilyen jellegű nyári élményre. A programok lebonyolításában is oroszlánrészük volt az óvodai és iskolai szociális segítőinknek.

- Alig fejeződött be a tábor, hamarosan itt a játékfesztivál... Ennek mi a célja?

- A játékfesztiválunk célja most már nagyon-nagyon sok éve ugyanaz, azaz a beiskolázás segítése. A nyárbúcsúztató élményt összekötjük azzal, hogy adományokkal segítünk a szülőknek az iskolakezdésben. Felmérik a kollégáim azt, hogy kinek van szüksége a gyermekük iskolakezdéséhez tanszerekre, táskákra, torna és ünneplő ruhákra, és egy vidám nap keretén belül, - ez az idén augusztus 27- én 9 órakor kezdődik a mi kertünkben- átadjuk, amit a a város lakossága és a támogatók felajánlottak.

Nagyon örülünk annak, ha valaki talál otthon használható, ám felesleges iskolatáskát, füzetet, tollat, radírt, körzőt, vonalzót, azaz olyan holmikat, amelyek az iskolakezdéshez szükségesek, de tornafelszerelésekből és ünneplő ruhákból is mindig hiány van. Kérjük Önöket, hogy mindezeket hozzák el hozzánk a Bartók Béla utca 6/b-be, minden héten hétfőn és csütörtökön 8-16 óra között, szerdánként 8-18 óra között, míg pénteken 8 órától 15.30-ig.

- Hogy látja, az adományozó kedv csökken, nő vagy nem változik?

- Sajnos a magánadományok száma évről évre csökken, éppen ezért nagyon örülünk annak, hogy a Hankook minden évben olyan pénzadománnyal támogat bennünket, amiből a kollégák taneszközöket tudnak vásárolni. De szeretném megemlíteni az az idős hölgyet is, aki minden évben behoz 3-4 füzetet, pár ceruzát,hiszen ő ezzel tud segíteni. Nagyon hálásak vagyunk a kisebb adományozóinknak is, hiszen sok kicsi, sokra megy.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában