A trópusi csoda

2024.08.24. 11:30

Ungvári Tamás kertje a kulcsi paradicsomban

Kulcs, egy kis település a Duna partján, nem csupán természeti szépségeiről híres, hanem egy különleges helyszínről is, ahol Ungvári Tamás, egy lelkes és elhivatott fiatalember, olyan trópusi kertet álmodott és valósított meg, amely egy távoli egzotikus szigetet idéz.

Török Tímea

Ungvári Tamás kertjének minden szegletében megbújik egy különleges, trópusi növény Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Tamás eredetileg nem kertésznek tanult, hanem kőművesként dolgozik, mégis a növények iránti szenvedélye olyan erővel vezérelte, hogy egy valódi zöld oázist épített saját udvarában, amely folyamatosan bővül és szépül.

Ungvári Tamás, egy olyan trópusi kertet álmodott és valósított meg, amely egy távoli egzotikus szigetet idéz

A kert, ahol a trópusok életre kelnek

Ungvári Tamás kertje nem mindennapi látvány. A hatalmas, zöldellő növények, köztük különböző kolokáziák, alokáziák olyan környezetet teremtenek, amely egy pillanatra elfeledteti, hogy valójában Magyarországon járunk. Köznyelven elefántfülnek hívott növényei olyan hatalmasak, de akár a pálmákat, vagy a számos virágzó gyönyörűséget is említhetném, hogy elvarázsolják a látogatók tekintetét. 

„A kertészkedés nekem több mint hobbi, ez egy életforma” – vallja Tamás, miközben sétálunk a trópusi dzsungel közepén. Az udvar minden szegletében megbújik egy különleges növény, amelyre Tamás gondosan vigyáz. „Még mindig rengeteg ember nem ismeri fel, hogy mi micsoda, és ez is hozzájárul ahhoz a csodához, amit itt létrehoztam.”

Az udvar minden szegletében megbújik egy különleges növény, amelyre Tamás gondosan vigyáz

A kezdetek

Tamás útja a kertészet felé nem volt előre eltervezett. „Először csak egy pár növénnyel kezdtem, aztán egyre több lett. Megmentettem őket, rendezgettem, és egyszer csak rájöttem, hogy ezt akarom csinálni” – meséli. Kezdetben csak hobbiként tekintett rá, de ahogy a növények száma és a kert iránti szenvedélye nőtt, egyre komolyabban vette ezt a tevékenységet. Mostanra már több mint ezer növény díszíti a kertjét, ami nem kis teljesítmény egy olyan ember számára, aki autodidakta módon tanulta meg a kertészkedés fortélyait.

Mostanra már több mint ezer növény díszíti Tamás kertjét

A jövő tervei

A kert folyamatosan fejlődik. Tamás nemcsak az évről évre bővülő növénykollekciójára büszke, hanem arra is, hogy a kert fenntartása és fejlesztése során szerzett tudását egyre többen ismerik el. „Sokan kérdezik, hogy mi lesz a következő lépés. Őszintén szólva, soha nem lehet tudni, de abban biztos vagyok, hogy mindig lesz valami új ötlet, valami új növény, amit be akarok mutatni” – mondja Tamás mosolyogva. 

Ami egykor egy egyszerű hobbiként indult, mára Tamás élete középpontjává vált. Szakértelmét is igyekszik bővíteni, hamarosan már bizonyítvánnyal tudja igazolni, hogy mestersége címere kertész. 

A trópusi kertje nemcsak a saját szenvedélyének kifejezése, hanem egy olyan hely, ahol a látogatók is megtapasztalhatják a növények erejét és szépségét. A hobbi kertészek körében ma már szinte mindenki ismeri a fiatal nevét, aki saját keze munkájával egy különleges világot teremtett magának – és mindenkinek, aki ellátogat hozzá. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában