Kutatók éjszakája

2 órája

A Dunaújvárosi Egyetem megannyi tudományos érdekességgel szolgált

Dunaújváros - Szeptember utolsó péntek estéjén az ország mintegy kétszáz intézménye nyitotta meg kapuit a tudományok iránt érdeklődők előtt. Programokkal szolgált a Dunaújvárosi Egyetem is.

Molnár Emese

2024.09.27. Kutatók éjszakája a Dunaújvárosi Egyetemen Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Ez volt a Kutatók Éjszakája, amelyhez a hagyományoknak megfelelően a Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozott. Felsőoktatási intézményünk 2016-tól az alkalmazott tudományok egyetemeként működik. Az innováció és a fejlődés pedig azóta is folyamatos, amit például a jól felszerelt laborok, kutatási programok, sőt, a világ legjobb kutatói közt számon tartott tanszékvezető is mind-mind bizonyítja. Ezekből pedig a nagyközönség is ízelítőt kaphatott a szeptember 27-i eseményen. 

dunaújvárosi egyetem
A Dunaújvárosi Egyetem P épületében is rengeteg izgalmas, játékos programmal várták a látogatókat. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

Az volt az alapvető cél, hogy a látogatók bepillanthassanak a tudományok kulisszatitkaiba, találkozhassanak kutatókkal, részt vehessenek interaktív bemutatókon. A Dunaújvárosi Egyetem valamennyi (informatikai, műszaki, tanárképző, társadalomtudományi) intézete, valamint a Bánki Donát Technikuma is programokkal készült, amelyeket úgy állítottak össze, hogy a tudományt közelebb hozzák minden korosztály számára. Vagyis, nemcsak a felnőttek találhattak kedvükre való látványosságot, hanem az egészen kicsi gyermekek is megízlelhették a tudomány csodáit- olykor szó szerint, mert például az "Ehető anyagtudomány" címmel meghirdetett állomáson marcipán- és cukormasszából kicsi figurákat lyukaszthattak, rétes tésztát hengerelhettek, és színes drazsékkal díszíthették. Mindezt autentikus környezetben (az M épület egyik terme), így a foglalkozás idején (a játék részeként) belebújhattak egy anyagmérnök bőrébe. Megismerkedhettek a Poliuniverzum játékkészlet egyes elemeivel is, amellyel játék közben fejleszthető a gyermek logikai, kombinatorikai, geometriai készsége is.

Az "Ehető anyagtudomány" című állomáson marcipán- és cukormasszából kicsi figurákat lyukaszthattak.  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

Egészen közelről szemlézhették az érdeklődők a minket körülvevő világ egyes tárgyai, élőlényeit: a szteromikroszkóp és optikai mikroszkóp segítségével egy más nézőpontból ismerhették meg például a rovarokat, a tollpihét, közben pedig olyan tudományos fogalmakról is hallhattak ezzel összefüggésben, mint a visszaszórt elektron-diffrakció vagy éppen a szekunder elektron detektor.

A modern, korszerű gépekkel felszerelt laborokban is szemlézhettek az érdeklődők. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

Ha már anyagvizsgálat, egy másik laborban azt mutatták meg az érdeklődőknek, hogy miként hasznosítható ez az ipari területen, felhasználva-egyesítve a digitális technológiák adta lehetőségekkel: a roncsolásvizsgálat során 3D-s mikroszkóppal pásztázták egy anyag törésfelületét, illetve láthatták a komoly ipari gépeiket működés közben, például miként lehet gravírozni fémes felületet a marógéppel.

Megismerkedhettek a kódolással, a programozással és megannyi gépészeti, mechanikai, lengéstani érdekességgel, látványos fizikai kísérlettel is szolgáltak még.

A tévé stúdióban nemcsak a berendezési tárgyakat, eszközöket szemlézhették, hanem megmutatták például azt is, hogyan készítik a filmekhez a különféle zajokat; a vállalkozó kedvűek filmrészleteket is szinkronizálhattak.

Nemcsak játék a robotméhecske, hiszen általa matematikai és programozási ismeretekre tehet szert a gyermek. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

A Kutatók Éjszakáján tett bejárásunk során a legnagyobb nyüzsgés a P épületben volt, ahol DUElimpia néven az olimpia témájához kapcsolódó programokon vehettek részt a látogatók: retro videójátékokat próbálhattak ki, volt VR-szemüveges bemutató, interaktív kvíz, ügyességi mozgásos állomás, robotméhecske irányítása, versenyfeladatok sporteszközökkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában