Támogatás a családoknak

3 órája

Bölcsődei térítési díj: Újra elérhető támogatás

A szeptemberi hónap új lehetőséget hozott a vidéken élő, munkába visszatérő szülők számára. Újra igényelhetővé vált a bölcsődei térítési díj támogatás.

Török Tímea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A kormány ezen intézkedése – amelyet Koncz Zsófia, családokért felelős államtitkár jelentett be (bölcsődei térítési díj) – célzottan segíti a kevésbé fejlett régiókban élő családokat, hozzájárulva ezzel a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtéséhez.

bölcsődei térítési díj
Bölcsődei térítési díj - újra elérhető a támogatás

Bölcsődei térítési díj

A támogatás jelentősége abban rejlik, hogy immár azok a szülők is igénybe vehetik, akik gyermekeiket önkormányzati fenntartású intézménybe helyezik el. Ez az újítás lényegesen bővíti a kedvezményezettek körét, hiszen korábban csak a minibölcsődék, családi és munkahelyi bölcsődék, illetve a napközbeni gyermekfelügyeleti szolgáltatást igénybe vevő szülők voltak jogosultak a támogatásra.

A támogatás maximális összege gyermekenként havi 50 ezer forint, azonban bizonyos esetekben – például egyedülálló szülők, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, vagy sajátos nevelési igényű gyermekek esetén – ez az összeg 65 ezer forintra is emelkedhet. Amennyiben a szülő által fizetett díj kevesebb, a támogatás összege a valós fizetett összeggel megegyező.

Fontos megjegyezni, hogy a felhívás alapján az igényléseket már be lehetett nyújtani, és akár visszamenőleg is járhat a támogatás 2023 áprilisáig.

A helyi Bölcsődék Igazgatóságától lapunk arról értesült, hogy a támogatás bejelentése óta rendkívül sok szülő érdeklődik az igénylés részleteiről. Az intézmény tájékoztatása szerint a szülők kérésére a bölcsődék visszamenőleg számlamásolatokat készítenek a térítési díjakról, a támogatás érvényesítéséhez a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani. Ez az intézkedés is azt mutatja, hogy az új támogatási lehetőség komoly érdeklődést váltott ki, és a helyi intézmények igyekeznek minden segítséget megadni a szülők számára. 

Little,Children,With,Kindergarten,Teacher,Drawing,At,Table,Indoors.,Learning
Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A kormány ezen intézkedése nemcsak a vidéki családok anyagi terheinek csökkentését szolgálja, hanem egy hosszabb távú gazdasági célt is szolgál: elősegíti a munkaerőpiacra való visszatérést, különös tekintettel a kevésbé fejlett régiókban. Az intézkedés összhangban van a munkaerőpiac fellendítésére és a családtámogatási rendszer bővítésére irányuló gazdaságpolitikai célokkal.

Még több hír a családtámogatás témakörében

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában