A 45. tanév

2024.09.02. 20:00

Boldog születésnapot, Dózsa iskola! - képgalériával

Immáron 45. alkalommal csengettek be az új tanévre a Dózsa György Általános Iskolában.

Molnár Emese

Fotó: Ihász Martin

Az évforduló  egy rendhagyó kezdést is jelentett szeptember 2-án. A nagy diáklétszám miatt úgy szervezték meg a tanévnyitó ünnepséget, hogy az alsósokat hétfőn reggel 8 órakor köszöntötték az osztálytermeikben, míg a felsősöket 10 órára várták a Kultik moziba, ahogy a szülőket, egykori tanítványokat, kollégákat is.

A születésnapi ünnepélyen Molnár Attila, a Dózsa iskola felsős igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket, s számolt be iskolájuk sokszínűségéről a műsor során. 

Pintér Tamás polgármester elismerően szólt a jubiláló iskoláról, az itt folyó oktató-nevelő munkáról és további sok sikert kívánt nekik.

Fotó: Ihász Martin

Bíró Éva Zsuzsanna, a Dózsa iskola igazgatónője a köszöntőjében vázolta, több változás is történt a nyári szünet alatt, így például az önkormányzat és a Hungast Csoport jóvoltából megújulhatott a konyha és az étkező; a tankerület nagyszabású beruházásával kicserélték a főelosztót; a szülők támogatásával pedig karbantartást végeztek a játszótéren. Az igazgatónő a jubileum alkalmából felidézte azt is, hogy 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben nyitotta meg kapuit iskolájuk, Borovszkyné Győr Zsuzsanna vezetésével. A tizenhét tantermes iskolában huszonhárom osztállyal, 713 gyermekkel és 40 tanárral kezdték meg az első tanévet. Dózsa György nevét 1987. március 26-án vette fel az intézmény, ekkor avatták fel az aulában Fodor Sándor dunaújvárosi szobrászművész Dózsa-portréját is. Mint azt Bíró Éva Zsuzsanna kiemelte, az elmúlt negyvenöt tanév során sok kiváló diák bontakoztathatta ki tehetségét iskolájukban, amely pedagógiai programjuk fontos részét is képezi. A tehetséggondozás- és a tehetségek felkarolása mellett ugyanilyen jelentőséggel bír az összefogás is, főként a rendezvényeik alkalmával. Azt szeretnék, hogy minden tanulójuk jó szívvel gondolhasson vissza az alma materre, amely mindig visszavárja őket. A jubileum apropóján különleges rendezvényekkel színesítik a tanévet, lesznek például játékos vetélkedők, felelevenítik a hagyományaikat, találkozóra hívják a volt kollégákat és diákokat, kiállítást is rendeznek.

A tanévnyitó műsor folytatásában a Dózsa iskola jelenlegi és egykori tanítványai kapták a főszerepet a színpadon, bemutatva ezzel képzési programjukat is. 

Ökoiskola

Az intézmény 2023-ban elnyerte az ökoiskola címet. A környezetvédelemre, az ökotudatos szemléletformálásra nagy hangsúlyt fektetnek. Büszkén tekintenek egykori diákjukra, Csecskedi Lászlóra, akinek a Földünk védelme, gyermekeink jövője témájában készített Wake Up! című díjnyertes kisfilmjét levetítették az ünnepségen is.

Fotó: Ihász Martin

Nyelvoktatás

A Dózsában nagy hagyománya van az idegen nyelv oktatásának. Először orosz nyelvet tanulhattak a diákok, majd két pedagógusuk, Friedrichné Pethő Ilona és Dömötörné Gráczer Erika átképzésével megindult a német (1989), egy évre rá pedig az angol nyelv oktatása. Ennek jelképeként az ötödik osztályosok egy német és egy angol nyelvű dallal mutatták be táncos produkciókat.

Miklós Gabriella kollégájuknak köszönhetően 1998-ban lett egy testvériskolájuk, a németországi Rünederoth-i Iskola. Egy olyan gyümölcsöző kapcsolat bontakozott ki a két intézmény között, amelynek keretében kölcsönösen látogattak el egymáshoz a diákok, tíz-tíz napot vendégeskedhettek egymásnál. A diákcsere program, a testvériskolai kapcsolat sajnos idővel megszakadt. Azonban a jubileum apropóján ismét fel szeretnék éleszteni ezt a hagyományt. A szép emlékek egyáltalán nem halványultak, erről tanúskodott videóüzenetében Joseph bácsi is.

Sport

A dózsás tanulók a sport területén is jeleskednek, különösen a röplabda sportágban. Bajnoki és diákolimpiai címek, válogatottság, élvonalbeli igazolások, mind-mind ékesítik a palettát. Rendkívül jó együttműködésben vannak a DSE Röplabda Akadémiával, amelynek egyik vezető tisztségviselője, Engyel László ugyancsak dózsás-diák volt. A mostani ünnepségen szívesen mesélt arról, hogy másodikos kisdiákként miként leste meg a tornateremben zajló röplabda edzést, s választotta ő is ezt a sportágat. Megosztotta azt is jelenlévőkkel, hogy a Magyar Röplabda Szövetség pályázatával, az önkormányzat, a tankerület és a szülők támogatásával decemberben megújulhat az iskola tornatermének burkolata, így a téli szünet után már az új parkettán játszhatnak.

Fotó: Ihász Martin

Művészet

A Dózsa iskola hangsúlyt fordít a művészet iránt érdeklődő fiatalok támogatására is. Galambos Szonja iskolájuk jelenlegi diákja, aki szerepelt már a Bartók színház Rumini Tükör-szigeten című darabjában, és most egy kedves produkcióval készült a jubileumi ünnepségre. A végén lesétált a színpadról a nézőtérre, hogy átadja a világító lámpását, s ezzel felhívja a színpadra Dubai Péter színész- rendező asszisztenst. A fiatalember ugyancsak dózsás diák volt, első színpadi szerepében Geréb alakját játszotta el A Pál utcai fiúk című darabban. Idővel megismert minden színpadi háttérmunkát is, mára pedig színjátszó foglalkozásokat is tart az ifjúságnak. Fontos és értékes gondolatokkal bátorította a mostani dózsásokat. Arra biztatta őket, hogy soha ne féljenek a változástól, hiszen folyamatosan változunk mi is, ahogy a minket körülvevő világ is. Azt mondta, igenis éljék meg az álmaikat, járjanak nyitott szemmel és füllel, figyeljenek a tanáraikra, a pedagógusok segítségére, támogató útmutatásukra. Zsorda Erik szívesen tett eleget egykori iskolája kérésének, és az általa vezetett Medusa Dance Crew csapatával adtak elő egy fergeteges táncos produkciót. A fellépők sorát ugyancsak egy volt diákjuk, Gombos Krisztián zárta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában