Csillagászat, asztrofizika

2024.09.05. 20:00

Csillagászati arany 57 ország 250 diákja közt a nemzetközi versenyen

A dunaújvárosi Vári Gergely Péter, aki jelenleg a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja elképesztő eredményt ért el, aranyéremmel tért haza Brazíliából, a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról.

Balla Tibor

Fotó: IOAA

Idén 17. alkalommal Brazíliában rendezték meg augusztus 17 és 27 között a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics, IOAA) versenyét. Az eseményt az Observatório Nacional szervezi, és Brazíliában, Rio de Janeiro államban, a Rio de Janeirótól 110 km-re található Vassourasban tartották, az olimpia történetében már másodszor, 12 év után. A Nemzetközi Csillagászati ​​és Asztrofizikai Olimpia (IOAA) egyike a tizenkét nemzetközi természettudományi olimpiának. Az öt ország (Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország) által alapított versenyt első alkalommal 2007-ben Thaiföldön tartották. A versengés célja, hogy felkeltse a résztvevő országokból érkező fiatalok érdeklődését a csillagászat és az asztrofizika iránt, valamint erősítse a kapcsolatokat a különböző nemzetek között, és elősegítse a tudományos és kulturális ismeretek és tapasztalatok cseréjét. Idén 250 diák vett részt 57 országból. Az évente visszatérő versenyen a nemzeti válogatókon legjobb helyezést elért középiskolás diákok csillagászati tudását méri össze szerte a világból.

Fotók: IOAA

A hirado.hu tájékoztatása szerint a magyar delegáció augusztus 14-én indult Brazíliába, azonban Angliában nem érték el a repülő csatlakozását. Így aztán kihasználták az időt és ellátogattak Greenwichbe, a királyi csillagvizsgálóhoz és a 0. szélességi fokhoz is. A kis kitérőt követően 16-án érkeztek meg Vassouras-ba, ahol másnap délelőtt hivatalosan is elkezdődött a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia. A több, mint 1 hetes megmérettetésen a versenyzőknek számot kellett adniuk tudásukról elméleti-, adatelemzési-, planetáriumi-, valamint távcsöves észlelési feladatsorokon keresztül. Ezzel párhuzamosan zajlottak az International Board Meetingek (IBM), amelyek során a csapatvezetők véglegesítették a feladatsorokat és azok megfogalmazását, valamint egyéb ügyek - többek között az éremhatárok és a következő évek diákolimpiai szervezőinek - megbeszélése is ezen keretek között történt.

 

Elsőként a csapatverseny feladatsorainak megismerése és letisztázása zajlott, ahol a diákoknak nemzetközi csapatokban kellett a Nap égi útja és egy iránytű segítségével meghatározni, hogy a mágneses és a földrajzi égtájak mennyire különböznek. Ezt a következő napok során az elméleti, észlelési, planetáriumi és adatfeldolgozási fordulók véglegesítése követte, amelyekhez a magyar delegáció jelentős mértékben hozzájárult. A feladatsorok tesztelték a diákok elméleti ismereteit, feladatmegoldó képességét, gyakorlati problémamegoldó készségeit, égboltismeretét, valamint a csillagászat területén az általános megértésüket. Az idei év egy különleges kihívását adta a déli égbolt, amelyet a verseny előtti este először láthattak a magyar diákok.
A megoldásokat, mint minden évben, a helyi szervezők, és a csapatvezetők is kijavították, majd ahol a delegáció kevésnek ítélte meg a pontszámot, a moderáció keretein belül érvelhetett azokért. Ezzel a lehetőséggel a magyar küldöttség is gyakran és sikerrel élt. Kialakultak a végső pontok, majd meghatározták az éremhatárokat is, azonban nem pontszámban, csak arányszámban, így a csapatvezetők is a diákjaik érmeinek ismerete nélkül, hatalmas izgalmak közepette indulhattak a záróceremóniára.

 


A magyar eredmények a következők: Vári Gergely Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja aranyéremmel tért haza, Elekes Dorottya, a Fasori Evangélikus Gimnázium 11. osztályos tanulója ezüstéremmel, a két 11. osztályos tanuló, Milbik Csongor László, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumból, valamint Dobák Bálint, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból pedig  bronzéremmel.

 

A magyar csapat további tagjai, Horváth Zsóka, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium végzős diákja, a csapatvezetők Dr. Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa és Dr. Dálya Gergely, a Genti Egyetem posztdoktor kutatója, megfigyelőként pedig Varga Vázsony, fizikus, korábbi aranyérmes diákolimpikon és Rózsahegyi Márton, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektmenedzsere segítette a csapatot.

Nem lebecsülendő mellékszál, hogy cirka egy hónappal korábban "bemelegítésül" a Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diáklolimpián is részt vett Vári Gergely Péter, amin ezüstérmes lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában