Képzés

2024.09.15. 18:00

Kadét program indul jövő ősszel a sárbogárdi gimnáziumban

Körmendi Erzsébet

Forrás: Varga Gábor Facebook oldala

Kadét program indul a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumban 2025 szeptemberétől, az intézmény és a honvédség között született megállapodás értelmében. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Varga Gábor, a körzet parlamenti képviselője, aki az alábbiakat tette közzé a közösségi oldalán a jövő szeptemberben induló képzéssel és a megállapodással kapcsolatosan:

Sárbogárdon nagy hagyománya volt korábban a honvédségnek az itt működő katonai létesítményeknek köszönhetően. A 11. évfolyamon egy osztály már elsajátít heti egy órában alapszintű honvédelmi ismereteket hivatásos oktató közreműködésével.

Forrás: Varga Gábor Facebook oldala

A kadét program keretében önkéntes jelleggel tanulhatnak majd honvédelmet a 9-12. osztályos diákok emeltebb szinten, az iskola erre kiképzett tanáraitól.

A honvédelem nemcsak a fegyveres védelemről szól, hanem ugyanannyira a segítségnyújtásról is.

Árvíz, hóhelyzet, más katasztrófák esetén is fontos szerepet vállalnak a katonák, tartalékosok az elhárításban. A kadét programban olyan tudást tesznek magukévá a diákok (mint például víztisztítás, tűzgyújtás, elsősegélynyújtás, térképismeret, bajtársiasság), mely akkor is hasznukra válik saját életükben, szűkebb, tágabb környezetükben, ha nem a fegyveres erőknél, hanem polgári hivatásban helyezkednek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában