Helyreáll az élet

5 órája

Nyálkás, csúszós iszapot hagyott hátra - képgalériával

Csütörtök délelőtti árvízi körutunk során azt tapasztaltuk, hogy lassacskán visszatér az élet az árvíz sújtotta városi területekre, a legtöbb helyen elkezdődtek a helyreállítási munkák, de van, ahol még víz alatt van a terület.

Balla Tibor

Magasnyomású mosóval tüntetik el az iszapot a térkőről

Fotó: Laczkó Izabella

Egyelőre közegészségügyi kockázatról nem tudunk szerencsére, de a felázott talaj komoly veszélyforrást jelent továbbra is, főként, hogy csütörtökön a szokásosnál nagyobb sebességű szél uralkodott. 

Éppen ezért nem javasolt senkinek sem egyelőre olyan területeken tartózkodni, amelyek korábban víz alatt álltak, 

főként, ha idősebb, nagyobb kiterjedésű lombkoronával rendelkező fák is vannak a környéken. A zöldfelületeken mindenhol felfedezhető az áradás ujjlenyomata, markáns vonal mutatja, meddig hordta fel az iszapot a víz a növényzetre. Maga az iszap veszélyes is lehet, nem csak kellemetlen, ugyanis amellett, hogy erősen tapad a lábbelire, szokatlanul, szinte meglepően csúszik is. 

Fotó: Laczkó Izabella

A Horgász büfé körül még ott sorjáznak a homokzsákok, de már a bejárat szabad, vélhetően most mérik fel a károkat. A Szalki-szigeten a Tortuga bár és a Szabadstrand kiszolgálóépületei körül már magasnyomású mosóval elkezdték a takarítást. A vízszint, bár már erősen visszahúzódott, de még mindig nem állt vissza a szokásosra. 

A Felső-öbölben (szabadstrand) és a hozzá tartozó befolyón továbbra is horgászati tilalom érvényes, 

a Kikötő-öbölben lehet horgászni. A Felső-öbölben a talaj állapota jelenleg még nem megfelelő és biztonságos semmilyen időtöltésre, a napokban három fa is kidőlt az érintett területen, és a fakidőlés veszélye még mindig fennáll, főleg, ha az időjárás az előrejelzések szerint alakul, a nagy szél és eső fokozza ennek esélyét. A kivágott törzsek még ott fekszenek mementóként. 

Fotó: Laczkó Izabella

Az egykori révkikötőnél is visszahúzódóban van a folyó, ám mindenhol nyálkás iszapréteget hagyott hátra. A Halászcsárda szerencsére megúszta az áradást, mivel a Szalki-sziget legmagasabb pontján helyezkedik el, így nem érte el a víz. 

Csütörtökön délelőtt már eltűntek a homokzsákok a falak, ablakok mellől, a személyzet már dolgozik, feltételezhető, hogy hamarosan újranyithat a város, a környék kedvenc étterme. 

A Szalki-szigeti büfé már nem áll vízben, de a szauna udvarán még ottjártunkkor állt a víz. Az öböl túloldalán, az Üdülősoron a hinta melletti szalonnázó mellett a kis faház is már megszabadult a víz nyomásától. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában