Végeztek a feltárással a szakemberek

3 órája

A szovjet emlékműnél római kori lelet is előkerült

Nemcsak elhunyt katonák holttestét exhumálták a szovjet emlékműnél, a feltárás során három kézigránát és egy, még a római korban elhunyt nő maradványai is felszínre kerültek.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella

Végeztek a szakemberek az exhumálási munkálatokkal a Magyar úton lévő, most már mondhatjuk úgy, hogy egykori szovjet emlékmű területén, és az eredményekről sajtótájékoztató keretében számolt be szerdán dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Pintér Tamás, Dunaújváros MJV polgármestere és Orosz Csaba, a körzet képviselője. 

Pintér Tamás polgármester, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Orosz Csaba, a körzet képviselője a szerdai sajtótájékoztatón. A szovjet emlékműnek már nyoma sincs a Magyar úton.
Fotó: Laczkó Izabella

Harmincegy holttest a szovjet emlékműnél

Az érvényben lévő diplomáciai megállapodás értelmében, az Orosz Föderáció hozzájárulásával augusztus 5-én kezdődött meg Óvárosban, a Mondbach kúria előtt lévő szovjet katonai emlékhely feltárása, a területet ekkor vették birtokba a Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet szakemberei.

Pintér Tamás vázolta, a dokumentumok, korabeli feljegyzések alapján úgy készültek a szakemberek, hogy akár kétszáz holttest is lehet a területen. Ennek függvénye volt az, hogy meddig tart a feltárás. Az exhumálási folyamattal már augusztus 28-án végeztek a szakemberek, amelynek során mindösszesen 31 holttest maradványát találták meg: 28 szovjet katonáét, egy német és egy magyar katonáét, illetve találtak egy római korból való maradványt is.

Ahogy azt már korábban is elmondták, a szovjet katonák a dunaújvárosi köztemetőben kapnak végső nyughelyet. Ide kerül majd a felújított emlékmű is, a folyamatot egy ünnepséggel zárnák le egy későbbi időpontban. A német katona maradványait a Budaörsi Katonai Temetőbe szállították, míg a magyar katona holttestét a Fiumei úti sírkert honvédségi parcellájában helyezik örök nyugalomra. Ezen kívül három kézigránátot is találtak, amelyek kezeléséről, elszállításáról a hatóságok gondoskodtak.

Egy fenyőt ki kellett vágni

Medgyesi Miklós kabinetvezető hozzátette, a szakemberek találtak egy római kori maradványt is, ennek feltárását az Intercisa Múzeum régészei végezték. Valószínűleg egy fiatal nőről lehetett szó, ugyanis ékszereket is találtak körülötte. Jelenleg restaurálják ezt a gazdag leletanyagot, amely különlegesnek számít azért is, mert a '90-es évek óta nem került elő városunkban ilyen jelentőségű történelmi emlék. Egyértelmű jeleit láthatták annak is, hogy itt valóban hadikórház működött.

A projekt megvalósulásában köszönet illeti a Készenléti Rendőrséget is, amely radarral segítette a kutatást, illetve a katasztrófavédelmet, amelynek szakemberei eltávolítottak egy gyökerénél sérült fenyőfát. A feltárási munkákat követően tereprendezést hajtottak végre a területen, fűmaggal szórták be és virágokat is ültettek.

Az elhunyt katonák méltó nyughelyet kapnak, Pentele pedig visszakaphatja főterét, többek közt erről is beszélt dr. Mészáros Lajos. 
 Fotó: Laczkó Izabella

Pentele visszakapja főterét

Dr. Mészáros Lajos arról szólt, akár megszállóként, akár felszabadítóként tekint valaki a szovjet hadseregre, abban mindenki egyetért, hogy az elesett katona nem ellenség, és a végtisztesség mindenkit megillet. Közös cél volt, hogy a forgalmas Magyar út helyett méltó nyughelyet kapjanak a temetőben az itt eltemetett katonák, és ezáltal Pentele is visszakaphatja egykori főterét, a Szentháromság teret. A képviselő megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek eben a projektben, így többek közt Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet, az önkormányzat, illetve valamennyi állami és önkormányzati szerv együttműködését. Bízik abban, hogy a Szentháromság szobor is visszakerülhet ide, amelyet jelenleg az óvárosi templom előtt helyeztek el ideiglenesen.

Megelevenedett a kétezer éves történelem

Mint ismeretes, 1945-ben épült az első emlékmű ezen a területen, amit 1956-ban ledöntöttek, majd 1959-ben Weiner Tibor tervei alapján építették újjá az általunk is ismert sírkertet.

Orosz Csaba elmondta, a feltárás során az eredeti, '45-ös emlékmű darabjai is előkerültek, így például egy feliratos tábla is, amit a múzeumba szállítottak. Ez itt is fog maradni, a Lenin szobor mellett, nem rakják vissza, ugyanis kiderült, hogy nem jól szerepelnek rajta a nevek: van, akit nem is ide temettek el, illetve vannak olyan katonák, akiket ide temettek el, de nem került fel a nevük a táblára. A temetőbe kikerülő emlékművön hitelesen, pontosan tüntetik fel majd a katonák neveit. Arról is szólt, hogy megrázó, de érdekes élettörténeteket ismerhettek meg a feltárási munkák során, szinte megelevenedett az elmúlt kétezer éves történelem, amelyekről október végén-november elején egy előadás keretében szeretnének is beszámolni az érdeklődőknek. A képviselő úgy fogalmazott, az elmúlt négy és fél év munkája meghozta a gyümölcsét, az exhumálási folyamat lezárultával látható, hogy szinte megnyílt a tér a kúria előtt. Nagy tervek előtt állnak még, szeretnék, ha ismét Pentele főterévé válna ez a terület, ahol megpihenhetnek, leülhetnek, beszélgethetnek az emberek. Szentháromság térként hívnák a jövőben is, bíznak benne, hogy lesz rá támogatás (a kabinetvezető elmondása alapján van már egy nyertes projektjük a megvalósításra a TOP Plusz program keretében).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában