Romantikus bel canto

3 órája

Úriemberek Dunaújvárosban, akik romantikus estével debütálnak

Szeptember 28-án 17 órakor egy különleges koncert ígérkezik Dunaújvárosban, ugyanis a Kultik mozi színpadán a Gentlemen nevű formáció fog fellépni.

Molnár Emese

Forrás: Buch Tibor

Tudományos kutatásokkal is alátámasztott tény, hogy a zene hatással van az érzelmeinkre, legyen az öröm vagy szomorúság, nyugalom vagy félelem. Az is tény, hogy gyógyító erővel bír, hiszen általa harmóniával tölthetjük fel lelkünket. Három összetevőn múlik a siker: kell egy fülbemászó dallam, s hozzá olyan dalszöveg, amelynek mondanivalójával azonosulhat a közönség. A harmadik fundamentum pedig maga az énekes, aki hangjával, tehetségével, profi technikájával, előadásmódjával vagy éppen a személyiségével nyűgözi le a publikumot.

Szeptember 28-án 17 órakor egy különleges koncert ígérkezik Dunaújvárosban, ugyanis a Kultik mozi színpadán a Gentlemen nevű formáció fog fellépni. Három fess úriemberről van szó, akiket már jól ismerhet a zene- és színházszerető közönség, de most először láthatják és hallhatják őket így együtt: Buch Tibor, Csengeri Attila és Domoszlai Sándor. A trió egy olyan varázslatos estét ígér, amelyen a romantika és a klasszikus világslágerek találkoznak, és olyan szeretett dalok csendülnek fel, amelyek generációkon átívelően megérintették a szíveket, legyen az filmzene, lírai dallamok, szenvedélyes melódiák.

A Gentlemen megálmodója Buch Tibor volt. Mint azt lapunknak felidézte, amikor a színművészeti főiskolára járt Szinetár Miklós osztályába, akkor figyelt fel az Il Divo nevű énekegyüttesre. Négy jóképű fiatalemberről van szó, akiket elképesztő hanggal áldottak meg az égiek, és mivel többféle stílusban is csodás produkciót alkotnak, mára szinte külön zenei fogalommá is váltak. Tibort is lenyűgözte az az összhatás, az a zenei élmény, amelyet ez a formáció nyújt a közönségnek. Sokáig érlelődött benne, hogy létrehozzon ő is egy ilyen énekegyüttest, ám valahogy sosem volt rá megfelelő alkalom. Nem kell "magánnyomozónak" lenni ahhoz, hogy tudjuk, a színházi munkáján kívül televíziós forgatások is sűrítették a napirendjét, de olyan példaértékű, sőt, életmentő tevékenységet végző karitatív civil szervezet alapításának is részese volt, mint a Vérlovagok.

Tavaly egy olyan időszak következett az életében, amikor ötleteit, energiáit az énekegyüttesre fókuszálhatta. Elmondta, hogy bár minél több énekes alkot egy formációt, annál jobb szólamokat lehet rá írni, de úgy gondolta, hogy három taggal ideális lehet a Gentlemen. Bele is vágott a munkába, amelyhez remek kollégák társultak Domoszlai Sándor és Csengeri Attila személyében.

– Olyan dalokat válogattunk a repertoárba, ami az Il Divo által is közvetített romantikát képviseli. A műsorban van egy kis bulizós-pezsgő vonal is. A szélesebb amplitúdóval írt dalokkal azt szeretnénk elkerülni, nehogy a közönség esetleg egy idő után unalmasnak érezze a romantikát. Ezt úgy kell elképzelni például, hogy a Nessun dorma című ária után belecsapunk a Valami Amerikába- mesélte Tibor, s hozzátette, a Gentlemen előadói műfaját tulajdonképpen úgy lehet meghatározni, mint romantikus bel canto (éneklési technikát, szép éneket jelent).

Zenés kíséretű dalokkal töltik meg az estét, lesznek olyan pillanatok, amikor szólóban, s olyanok is, amikor együtt énekelnek a színpadon.

Kérdésünkre azt is elmondta, egy dologhoz mindenképpen ragaszkodott, már ami az énekegyüttest illeti: a szerethetőség. Igaz ez a tagokra és a dalokra is. Teljesen más élőben hallgatni az éneket, hiszen olyan hatással van, amely képes magával ragadni az embert.

– Szerintem ez volt az Il Divo titka is, hogy olyan énekhangok szóltak, amivel a közönség nem tudott mást kezdeni, mint hogy szereti őket. Ez a célunk nekünk is, hogy ilyen örömöt váltsunk ki az emberekből, és hogy a műsorunkat nézve-hallgatva, belefeledkezhessenek a napi problémákba – hangsúlyozta Buch Tibor.

A Gentlemen koncertje szeptember 28-án 17 órakor lesz a Kultik moziban, amely elővételben is lehet jegyet váltani, de a helyszínen is lesz rá lehetőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában