Most mi van a helyén?

2 órája

Csaknem 1000 ember építette a Barátság parkot

Izgalmas végiglapozni a korabeli dunaújvárosi újságokat, most egy 1958-as októberi cikk került a figyelmünk középpontjába. Ebben arról számolnak be, hogy csaknem 1000 résztvevővel kezdték meg a Barátság-liget építését. Kérdés, tudják, hogy ez most hol van?

Fekete Györgyi

Csaknem 1000 részvevővel megkezdték a Barátság-liget építését

Csaknem 1000
A városi lap csaknem 1000 résztvevőt említ a park létrehozásánál

 

„Ha valaki szombaton délután  (1958. október 25-én – szerk.) az Óváros és a város között járt, ritka élményben lehetett része. Az L épületek és a technikumi negyed közötti ún. háromszögben, ami eddig igen elhanyagolt területe volt városunknak, szorgos munkáskezekben forgott a csákány, az ásó, a lapát.
A munkát rövid, bensőséges ünnepség előzte meg. Tapolczai Jenő elvtárs mondott rövid beszédet.
– A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 40. évfordulójához közeledve, választásokra készülve indítjuk meg közkívánatra a Barátság ligetének, ezen belül a város sporttelepének munkáit – mondta többek között. – A sztálinvárosiak büszkék lehetnek a társadalmi munkában eddig elért eredményeikre. Békeházat, úttörővasutat építettek eddig és ezekhez méltón fog sorakozni a Barátság ligete.

A szovjet komszomolisták és a diákok a Barátság ligetének építésénél

Városunkban igen nagy az idegenforgalom: ebben az évben mintegy 100 ezer hazai és négyezer külföldi látogató kereste fel városunkat. A következőkben megkérjük majd vendégeinket is,hogy rövid munkájukkal járuljanak hozzá a Barátság ligetének mielőbbi megvalósításához. Ebbe a ligetbe a különböző helyekről, elsősorban a testvérvárosokból hozunk majd virágokat, hogy ez is hirdesse a népek közötti barátság eszméjét. Ebbe a munkába elsőként ajánlották fel a segítségüket a szovjet komszomolisták, akik a város lakóival együttes erővel munkálkodnak a liget felépítésében.
Ezután a megjelentek – mintegy ezer KISZ-es, úttörő és diák, felnőtt dolgozó, komszomolista és sportoló – között kiosztották a szerszámokat és megkezdődött a sötétedésig tartó lelkes munka. Szerszámot ragadtak a város vezetői, élükön Földes László elvtárssal, képviselőjelöltünkkel.
Fekete György városi főmérnöktől megtudtuk még, hogy kb. 35-40.000 m3 földet kell megmozgatni a talajmunkák során. A stadion befogadóképessége 25 ezer személy lesz. A határidő: teljesen a lakosság aktivitásán, a munkákban való részvételen múlik."

Ennyi a korabeli hír, a csaknem 1000 ember kezdeményezéséről, ha önök tudják, hogy mi van ma a Barátság liget helyén, küldjön nekünk a helyszínről egy fotót a [email protected] mailcímre!

Köszönjük a múltidézést a Dunaújváros mesél oldalnak

 

A múltidéző Horváth Tamást mi is bemutattuk 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában