Továbbra is balesetveszélyes

3 órája

Újra éled a tilosban parkolás

Mintegy tíz hónappal ezelőtt foglalkoztunk azzal, hogy tilosban parkolnak az autóbuszok a Vasmű út - Dózsa György út kereszteződésénél a Dózsa György úton lévő buszmegállóban. Az említett autóbuszmegálló területét tábla és felfestett sárga útburkolati jelek mutatják jelenleg is. Ennek ellenére egy Volánbusz újra tilosban parkol(t) szombat délután.

Duol.hu

Fotó: amatőr

Okkal kérdezhetik azt, hogy hol válik el egymástól a parkolás és a tárolás? Meddig minősül egy jármű egyhelyben állása parkolásnak és honnantól tárolásnak? A buszok tárolásának ugyanis egy arra kijelölt telephely lenne a szabályszerű.  

Fotó: amatőr

A közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló rendelet szerint a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható, ugyanis az az üzembentartó, aki közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységéhez tíznél több járművet használ, járműveit telephelyen köteles tárolni. A képen látható Volánbusz például ilyen szolgáltatóhoz tartozik. Az egyszer már tisztázott helyzet ellenére továbbra is szabályt szeg az a sofőr, aki közterületen így jár el. Nyilván a gépkocsivezető a közelben lakik és mivel a személygépkocsiknak fenntartott helyre nem fér be a busszal, így számára marad ez a megoldás.

Fotó: amatőr

A kérdés csak, az, hogy meddig, ugyanis a Vasmű útról jobbra kis ívben a Dózsa György útra kanyarodó járművek által lefoglalt sávba nem lehet a tilosban parkoló busz(ok) miatt besorolni. A kétsávos útszakaszon ugyanis a szabályok szerint „jobbra kis ívben, balra nagy íveben kell kanyarodni”. Már, ha lehet, főleg, ha nincsenek üzemben a közlekedési lámpák! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában