Verseny

3 órája

Csak a busa - horgászverseny 25 órán keresztül

Horgászversenyt hirdetett a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület. Csak a busa elnevezésű verseny a busák gyérítését célozta meg.

Fekete Györgyi

2024.10.26. 24 órás busa fogó verseny az öbölben Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Csak a busa  elnevezéssel 24 órás busafogó verseny helyszíne a Kikötő-öböl volt. 

Csak a busa
Csak a busa néven  24 órás busa fogó verseny volt  az öbölben Dunaújváros 
Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

- Valójában 25 órás versenyünk lett az óra átállítás miatt magyarázza Szegedi Péter, a verseny társ-szervezője:- Hagyományt szeretnék teremteni, s ha jól sikerül, akkor jövőre négy ilyen versenyt hirdetnénk meg.

Szegedi Péter: - Hagyományt szeretnénk teremteni. 

A busafogás elég népszerű a sporthorgászok között, hiszen külön technikát igényel, így vannak, akik kifejezetten ennek a halfajtának a fogására szakosodtak. Az október végi dunaújvárosi versenyre 13 csapat nevezett be, egy-egy csapat két horgászból és egy segítőből állt. Az alsó Duna-parton furgonok, személyautók sora jelezte a hétvégén, hogy komolyan veszik a versenyzők a megmérettetést, s minden szükségessel felkészültek a késő őszi horgászatra.

- Honnan jöttek a pecások?

- Mi Óbudáról jöttünk, vannak Százhalombattáról, de olyanok is, akik Pécs környékéről érkeztek, de vannak közöttük dunaújvárosiak is. Itt szinte mindenki ismeri egymást, hiszen busát fogni különleges technikát igényel, így ehhez nem minden sporthorgász ért.

 

Miért csak a busa?

  • Akárcsak a horgászata a busa húsa is különleges. 
  • Húsa száraz, nincs intenzív halíze, ezért nagyon sokan használják fel akár halfasírt készítésére, de rántani is kiváló. 
  • Van, aki a füstölt busára esküszik. 
  • Nagyon nagy testű hal, amelyet úgy telepítettek be hazánkba távol-keletről, de mára már túlszaporodott a vizeinkben, így szükséges gyéríteni. A busát Magyarországra az 1970-es évek elején importálták, azzal a céllal, hogy a vizeinkben egyre nagyobb mértékben felszaporodott fitoplanktont fogyassza. 
  • Eredeti hazája Ázsia keleti része, Kína. Magyarországon szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálhatók állományai. A Balatonba és a Velencei tóba is betelepítették, napjainkban nagy gondot jelent a lehalászása, mivel a busák akár a delfinek átugrálnak a hálón. 

Ezt erősíti meg Somfai Rezső, a verseny másik szervezőjének a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületnek az elnöke is:

- Jól felfogott érdekünk a ritkításuk, mert nagyon elszaporodtak az öbölben az invazív busák, amelyeknek elsősorban planktonok és egyéb olyan apró élőlények a táplálékai, amivel a mi őshonos halaink is ivadékkorukban táplálkoznak. Így a versenynek köszönhetően remélhetően minél több kifogott busa lesz, hogy nagyobb tere lehessen az őshonos halainknak.

Megtudom, hogy a busák hatalmasra is nőhetnek. Hatvan kiló fölötti busa is került már ki a vízből, s bizony nyáron az öbölben nem ritkán 30 kiló feletti példányok is horogra akadtak. Így ezek a hatalmas testű halak roppant sok élelmet igényelnek, s ezzel elveszik az életteret az őshonos halak ivadékai elől, amelyeknek szintén szükségük lenne planktonokra a fejlődésük korai szakaszában.-

Csak a busa
Somfai Rezső a Dunaújváros  Sporthorgász Egyesület elnöke fontosnak tartja a busák gyérítését
Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Ugyan ez az első erre a halfajtára szakosodott versenyünk - folytatja az elnök - de már abban gondolkodunk, hogy még egy versenyt csinálunk, és jövőre szeretnénk már nemzetközi megmérettetéssé is tenni, amelyet már háromnapos terveznénk.

- Miért vonzó a horgászoknak a busafogás?

- Egész más a technikája, mint az őshonos magyar halnak. Speciális etetőanyagra van szükség, és a fogása is roppant ügyességet igényel, hiszen nagyon testű halakról van szó, amelyek nagyon tudnak küzdeni. A horgászok nagy úszóval horgásznak, hiszen a halat a felszíntől 30 centiméter és egy méter között kell keresniük, ki kell tapasztalniuk, hogy éppen melyik vízrétegben mozognak a busák.

- Mi lesz a  kifogott halak sorsa?

- Aki igényt tart rá, az elviheti, aki pedig nem szeretné az átadja a halőröknek, akik intézkednek a további felhasználásukról, hiszen nagyon jók táp-alapanyagnak is.

- Mi alapján választják ki a győztest?

- Elsősorban az össz-súly számít, hogy 25 óra mennyi busát tudtak kifogni, de külön díjban részesült a legnagyobb hal fogója.

Azt azonban csak zárójelben jegyezzük meg, hogy mindezekhez a busáknak is volt némi közük… És  meglehetősen próbára tették a pecások kitartását.

A horgász egyesület aktívan működik, erről szólnak korábbi cikkeink.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában