Megújult a református templom

4 órája

Jelentős beruházás a városi református közösség szolgálatában

A Dunaújvárosi Református Egyházközség örömmel adott hírt arról, hogy a gyülekezet temploma átfogó felújításon esett át, amelynek költsége mintegy 180 millió forintot tett ki.

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

A dunaújvárosi református templom felújítási munkálatai során az épület építészeti szépsége, modern funkciói és a közösség igényeinek kiszolgálása egyaránt fontos szerepet kapott. A felújítás részleteiről Czeglédi Péter Pál, a gyülekezet lelkésze számolt be lapunknak.

A dunaújvárosi református templom felújítása nemcsak a közösség komfortját szolgálják, hanem azt is biztosítják, hogy a helyi református gyülekezet hosszú távon megőrizhesse hitéletét ebben az épületben – fogalmazott az interjúban Czeglédi Péter Pál lelkész (képünkön)
Fotó: Török Tímea

A dunaújvárosi református templom történeti és építészeti jelentősége

Az 1985-ben épült templom a szocreál stílus egyik egyedi példája, amely hűen tükrözi Dunaújváros modern, acélipari örökségét, városunk ikonikus épülete. Formája csonkolt kockára emlékeztet, a belső terek kialakításában pedig meghatározó az acél térrács szerkezet. Az épület stílusa eltér a hagyományos templomépítészettől, így már akkoriban is figyelemfelkeltő volt. Az évtizedek alatt azonban az épület állapota több területen is megérett a korszerűsítésre.

Fotó: Laczkó Izabella

A felújítás részletei

A felújítás során az épület portáljának üvegezése, tartórendszere klímatechnikája és villamoshálózata teljesen megújult, valamint az épület belső vakolása is elkészült. Korábban a fűtés költséges és kevéssé hatékony megoldásokkal valósult meg, ám a most beépített hűtő-fűtő rendszerek nemcsak energiatakarékosabbak, de kényelmesebb környezetet is biztosítanak az istentiszteletek alatt.

A belső terek is jelentős átalakuláson mentek keresztül. A korábbi, már nem funkcionális szószék elbontásra került, helyette egy mozgatható, modern alternatíva került a helyére, amelyet a régi imaház elemeiből építettek újra. A templombelső faburkolata is megújult, modern és esztétikus megjelenést kölcsönözve a belső térnek, ugyanakkor megőrizve a tradíciókat és az épület történeti jelentőségét. A főbejárat, a kistermet elválasztó, valamint a gyermek istentiszteletek alagsori helyszínén is kicserélték a nyílászárókat. 

Ezek az újítások nemcsak a közösség komfortját szolgálják, hanem azt is biztosítják, hogy gyülekezetünk hosszú távon megőrizhesse hitéletét ebben az épületben

– fogalmazott Czeglédi Péter Pál lelkész.

Fotó: Laczkó Izabella

A dunaújvárosi református templom udvara is megújult

A felújítás nemcsak a templom épületét érintette, felújították a lelkészlakás egyik fürdőszobáját és a templom udvara is megszépült. A terasz és a kert teljes felújításon esett át, amely még harmonikusabbá teszi a közösség mindennapi életét és összhangját az épülettel. A lelkész kiemelte, hogy a közösségi területek ápolásában a gyülekezet tagjai is aktívan részt vesznek, és a templom területének megőrzése közös feladatként jelenik meg a közösség életében.

A református közösség jövőbeli tervei

A felújítást Magyarország Kormánya finanszírozta, a Magyarországi Református Egyház közvetítésével, és a beruházás célja a templom hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása volt. A jövőre nézve a gyülekezet tervei között szerepel további közösségi terek fejlesztése, valamint a gyülekezeti életben való aktív részvétel erősítése. Az újonnan korszerűsített épület immár olyan környezetet biztosít, ahol a helyi református közösség méltó módon ápolhatja hitéletét, és hozzájárulhat Dunaújváros szellemi és közösségi életéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában