Katasztrófavédelem

2 órája

Lezárult az idei központi szúnyoggyérítés

Lezárult a 2024-es központi szúnyoggyérítés – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-t.

Duol.hu

Dunaújvárosban is többször volt szúnyoggyérítés

Fotó: Csapó Balázs

A közleményben azt írták: az idei szúnyoggyérítési szezon sok munkát adott a szakembereknek. A Duna és mellékfolyói kora nyári áradása miatt jelentős területen volt szükség biológiai lárvagyérítésre, már április 16-ától kezeléseket végeztek légi és földi technológiák alkalmazásával. 

A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés huszonöt héten keresztül, egészen október 6-ig tartott – tették hozzá. Ismertették: a felhőszakadásokkal kísért június országszerte, de főként a Dunántúlon extrém méretű szúnyogpopulációt okozott. 

A Dunán és a Lajtán levonult kora őszi árhullám miatt idén egészen szokatlan időben, még október elején is szükség volt biológiai kezelésekre. Egész nyáron tartott a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, összesen 1070 településen és hat budapesti kerületben gyérítettek a szakemberek. Míg az Alföldet sújtó aszály miatt ott számos területen alig kellett beavatkozni, addig a nyugati és a középső országrészben sokszor kifejezetten erős szúnyogártalmat kellett kezelni – mutattak rá. Kitértek arra is, hogy júniusban az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével a Szigetközben, 12 994 hektárnyi területen légi kémiai szúnyoggyérítés volt a katasztrófavédelem irányítása mellett. Megjegyezték: a nyár legnagyobb részében a késő esti, éjszakai órákban végzett földi technológiát alkalmazták a szakemberek. A szúnyoggyérítés során kezelt terület nagysága 732 810 hektár volt – áll a közleményben.

Dunaújvárosban is több alkalommal volt szúnyoggyérítés, ezekről bővebben itt olvashatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában