A dunaújvárosi könyvtárosok ajánlják

2024.07.18. 10:00

Bakancslistás könyvei mellé javasoljuk: Szívedbe cammogva

A nyári szabadság alatt talán jut idő arra is, hogy elővegyék azokat a könyveket, amelyek elolvasását már régóta tervezik. De ha nincsenek ilyenek, jó szívvel ajánljuk a figyelmükbe a Dunaújvárosi József Attila Könyvtár munkatársainak javaslatait. Ezúttal Fábián Krisztina ajánlja James Gould-Bourn: Szívedbe cammogva című regényét.

Körmendi Erzsébet

Fotó: amatőr

„… ahhoz, hogy kihunyjanak a csillagok, hogy megálljanak az óramutatók, hogy remegve torpanjon meg a Föld, elég csupán egyetlen apró, szinte láthatatlan foltnyi jég az országúton.”

 

Amióta tizennégy hónappal korábban, egy autóbalesetben elvesztette a feleségét, Danny Malooley élete romokban hever.

Fia, Will a baleset óta nem beszél. Pedig lenne miről. Az iskolai bántalmazásokról például, de nem mondja, nem is mutatja apjának a többi fiú durvaságának nyomait.

Danny keveset keres, a kifizetetlen számlák pedig csak egyre gyűlnek. A főbérlő is folyamatosan emeli a lakbért. Amikor Danny már kéthavival tartozik, egyik reggel – Danny épp reggelizik a fiával – becsörtet hozzá egy verőlegénnyel és megfenyegeti, ha nyolc héten belül nem rendezi kamatostul az adósságát, eltöri a lábát. Aztán, miután Danny szól, hogy indulnia kellene a munkahelyére, mert elkésik, készíttet Dannyvel magának egy teát.

Danny elkésik és kirúgják. Rengeteg helyen próbál elhelyezkedni, eredménytelenül.

Épp egy padon ül böngészve az álláshirdetéseket, amikor az utcai előadókra (bűvész, zenész, mogyorózsonglőr, csirkeember…) esik a pillantása, és támad egy ötlete…

„- Ez egy panda – mondta.

- Egész biztos?

- Nem, de a címke ezt állítja.

Danny a kosztümre meredt. Nem volt meggyőzve. Ha tényleg panda, akkor ez a leglehangolóbb panda, amit valaha látott. Olyan panda, ami igazságtalanul hosszú és kiábrándító életet élt hűtlen partnerekkel, megbízhatatlan fogadási tippekkel és egy sor súlyos, de nem halálos karambollal.

- Fura szaga van – állapította meg Danny. Az orra akaratlanul is fintorra húzódott.

- Nem fogok hazudni. Valami srác bérelte ki gólyabulira, és lehányta – vallotta be a férfi. - Teljesen tiszta, ne érts félre, de még van egy halovány jägermeisteres hányás aromája.”

Forrás: jakd.hu

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában