Árvíz

20 órája

Kisapostag: Előrehaladott állapotban a védekezés (videóval)

Nincs pánik, nyugodt a község – mondta videóriportunkban Márkli János, Kisapostag alpolgármestere.

Horváth László

Felkészültek az ár fogadására. Mindenki összefog és teszi a dolgát – mondta Varga Gábor a térség országgyűlési képviselője

Fotó: Horváth László

Szerda kora délután kerestük fel újra a község árvíz-veszélyeztette területét, ahol már igen komoly előkészületeknek lehettünk tanúi. Ezúttal azonban nemcsak a helyzetjelentést tárjuk olvasóink elé, hanem megpróbáljuk azt a hangulatot is, amit a lezárt részen, a műveleti területen tapasztaltunk az árvízi munkákat végzők között.

Igarról érkezett segíteni az önkormányzat csapata Molnár István polgármester vezetésével
Fotó: Horváth László

Elsőként a Bárka vendéglő csónakkiemelő részénél álltunk meg. A helyszínen volt Varga Gábor országgyűlési képviselő is, aki elmondta, hogy rendben zajlik a védekezés az árvíz által veszélyeztetett partszakaszon. Nagyon együttműködőek a védekezésben résztvevő civilek, hivatásosok és önkéntesek egyaránt. Nem meglepő számára, mekkora összefogás tapasztalható a helyi emberek és a környékbeli falvak részéről, hiszen a baj esetén mindig vállvetve küzdenek a régió lakói. Varga Gábor külön kiemelte Nagy Attila polgármester szerepét az irányításban, a védekezési munkák megszervezésében, a koordinálásban. Varga Gábor után az említett faluvezetőt, Nagy Attilát kérdeztük a védekezés állapotáról, akinek véleménye szerint előrehaladott állapotban vannak. Csütörtökre a végleges védmű is el fog készülni. Nagyon jól és hatékonyan dolgoztak az önkéntesek. Önkéntes tűzoltók, katasztrófavédők, illetve a vízügyi szakemberünk instrukciói is megfelelőek voltak. Mindenkinek köszöni a pozitív hozzáállást. A pillanatnyi helyzet áttekintését követően találkoztunk az igari önkormányzattól érkezők csapatával is, akik éppen ebédidős pihenőjüket tartották. Vezetőjük, Molnár István polgármester kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy őket is már többször elöntötte a villámárvíz. Ismerik azt az érzést, amikor jön a víz, ezért döntöttek úgy, hogy eljönnek segíteni. Az első szóra mindenki igent mondott.

Bicske és Kápolnásnyék önkéntes tűzoltói is a gáton
Fotó: Horváth László

Utunk folytatásában a Panoráma út elején kialakított ebédeltető sátornál pihenő, ebédelő emberekre találtunk. Nem véletlen, mivel érkezésünk előtt pár perccel vetett horgonyt Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, és a már korábban közzé tett hírünk bográcsos eredményét osztotta szét Márkli Jánossal, Kisapostag alpolgármesterével. Az ebédeltetés közben feltűnt, hogy a helyszínen bontott zászlót a Fejér Vármegyei Vöröskereszt Szervezet Dunaújváros területi képviselete is Feth Katalin vezetésével. Katalin elmondta, jelenleg elsősegélypontot üzemeltetnek, melyben kisebb sérülések, sebek helyszíni ellátása történik. Illetve segítik a különböző adminisztrációs, szervezési és ellátási feladatokat.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere és Márkli János, Kisapostag alpolgármestere együtt adagolja az ebédet védekezésben résztvevő embereknek
Fotó: Horváth László

A vöröskereszt sátrától nem messze helyezkedett el a beléptető kapu. Emlékeztetőül: a Panoráma utca forgalmát korlátozták és csak az engedéllyel rendelkezők, a védelemben résztvevők és a területen lakók hajthatnak be. Ennél a beléptető kapunál kérdeztük Felföldi Jánost, a Kisapostagi Polgárőr Egyesület vezetőjét, miként fogadták az emberek a korlátozásokat? János elégedett volt az emberek türelmes viselkedésével, megértésével. Csak elvétve találkoztak akadékoskodóval. A polgárőrség részéről a mai naptól 0-24-ben teljesítenek szolgálatot. Négy fő folyamatosan szolgálatban van. Ettől függetlenül a létszámuk mindig több a helyszínen.

Folyamatosan érkeznek a munkások
Fotó: Horváth László

A tudósítás végén két lakót is megkérdeztünk, tartanak-e az árvíztől és bíznak-e a szakemberekben? Volt, aki új lakóként még nem annyira biztos a védelem sikerében, de találkoztunk olyan lakóval is, aki már több árvizet megélt, így van tapasztalata. Ő jobban bízik a védekezés sikerességében.

Folyamatosan érkezik az utánpótlás zsákokból. Ebéd közben sem áll meg a munka
Fotó: Horváth László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában