Gastroblues hétvége

2024.07.03. 09:00

Francia bluesgitáros, Ismerős Arcok, Deák Bill a fesztiválon

Hétfőtől már zajlanak a 32. Gastroblues fesztivál eseményei Pakson, de az igazi nagyrendezvények majd a hétvégén következnek. A szombati húzónévről, Matteo Mancusoról már értekeztünk hasábjainkon, de a másik nagy névről, Laura Coxról még nem esett szó, mint ahogyan arról sem, hogy vasárnap ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket Gastroblues Piknikkel és olyan fellépőkkel, mint az Ismeretlen Arcok, vagy a Deák Bill Blues Band.

Balla Tibor
Fotó: Le Turk

A péntek este külföldi fellépője Laura Cox, aki abból a szempontból mindenképpen új generációs előadónak számít, hogy népszerűségét az interneten, a videómegosztó oldalai segítségével szerezte meg 2008-ban, amikor elkezdte közzétenni a szobájában felvett anyagokat, a Sweet Home Alabama interpretációját, szólóit és dalait, már pedig már a francia gitárosok élvonalába tartozik félmillió feliratkozóval és több mint 100 milliós elért nézőszámmal. Ezeken a videókon klasszikus rockdalok újraértelmezéseit adta elő gitáron, bendzsón, steelgitáron, vagy basszusgitáron. A multi-instrumentalista azon kevés előadók egyike, akinek sikerült kitörnie a virtuális buborékból és saját zenekarával életre keltette zenei vízióját. Erőteljes szólóival, fülbemászó refrénjeivel és féktelen hangjával nemcsak az internetet hódította meg, hanem évek óta teltházas turnékon is játszik. A 2017-ben és 2019-ben megjelent két albuma után a rockzene legkiemelkedőbb francia színpadaira kapott meghívást (Hellfest, Download Festival, Guitare en Scène). Legújabb albuma a Head Above Water egy személyesebb és kemény blues-rock hangzást mutat. Ez a harmadik stúdióalbum ismét bizonyítja, hogy Laura tudja, hogy kell megújulni, miközben felfedi zenei tehetségének új oldalait, aspektusait. A neves brüsszeli ICP stúdióban rögzítették az albumot és Ted Jensen maszterolta (The Eagles, The Rolling Stones stb.). A klasszikus rockot bluegrass elemekkel páratlan könnyedséggel ötvöző Laura Cox ismét szemlélteti, hogy az elkövetkező években a rockgitárosok új generációjának hajtóereje marad.

 

Érdekesség, hogy az 1990-ben Franciaországban született Laura Cox 14 évesen vett először a kezébe gitárt, mégpedig balkezesként egy olcsó, jobbkezes klasszikus gitárt, amit a nagynénjétől kapott.

Szombaton este a félelmetes kezű Matteo Mancuso mellett fellép majd a Blues MD (Szebényi Dániel, Mike Gotthard, Gudics Martin, Gudics Marcell) is, akik vendégeket is hívtak, mégpedig a Dos Diavolost (Ganxsta Zolee & Takács Vilkó) és Vitáris Ivánt (Ivan & The Parazol).

Vasárnap Kárpát-medencei Gastroblues Piknik és Jótékonysági Főzőverseny zajlik majd az Atomerőmű Sportegyesület Sporttelepén. Az ingyenes rendezvényen fellépn a Joint Venture (Érsekújvár, Somorja, Szimő), a Pál Balázs Jenő Band, a Brothers Zenekar (Kézdivásárhely) Pál Gábor - basszusgitár, Szabolcsi „Fészek” Bence - gitár, Kaszás Péter - dob, Bejan Norbert - billentyűk, az Ismerős Arcok és a Deák Bill Blues Band is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában