Paralimpia

2024.08.27. 17:00

A lánya után az apa versenyez Párizsban

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után tizenhét nappal szerdán kezdődik és jövő vasárnapig tart a paralimpia Párizsban.

Agárdy Csaba

Gurisatti Gyula paralimpikon sportlövő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után tizenhét nappal szerdán kezdődik és jövő vasárnapig tart a paralimpia Párizsban. A paralimpia – amelynek először ad otthont a francia főváros – a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre (a siketlimpia és az értelmi fogyatékosok speciális olimpiája nem tartozik a paralimpiához.) A paralimpia kifejezést, amelyet hivatalosan először az 1988-as szöuli játékokon használtak, eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később az előtagot a görög para (hasonló) szóval helyettesítették, utalva az ép versenyzőkével egyenrangú, párhuzamos játékokra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben állapodott meg abban, hogy 2012-től mindig két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát – olvasható a MTI összefoglaló írásában.

A párizsi lesz a XVII. paralimpia. A seregszemlén közel 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban. A magyar színeket 39 versenyző képviseli, a csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban. A csapatban ott van a dunaújvárosi sportlövő, Gurisatti Gyula is. Érdekesség, hogy néhány hete a lánya versengett az olimpián, az ötödik helyezett női vízilabdacsapat kulcsembere volt.

Gurisatti Gyula pénteken kezd, akkor a 10 méteres  légpisztoly selejtezőjében lő  (11.15, döntő 14.00).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában