Hírek

2009.09.03. 02:29

Iskolák és az ő rendőreik

Dunaújváros - A tanévkezdés miatt fokozottan figyeli a rendőrség az iskolák környéki zebrákat, emellett bejárás is történt a hiányosságok feltárása érdekében.

Gallai Péter

A legfontosabb pozitív hír: az előző tanítási évben nem történt közlekedési baleset a városi iskolákhoz közeli gyalogátkelőhelyek környékén. Ennek ellenére most szeptemberben is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség erre a kérdésre.

A városi intézményeknél, az oktatás kezdetén és végén feltűnnek a rendőrök, s ha kell, segítik a gyerekek átkelését - jelenlétük pedig az autókat is lassabb közlekedésre ösztökéli. Ebben a munkában a polgárőrség és a közterület-felügyelet is segíti a hatóság munkáját.

Tegnap a közbiztonsági bizottság és fórum tagjai, valamint a közterület-felügyelet és az illetékes irodák képviselői végigjárták a várost, és közlekedésbiztonsági szempontból megvizsgálták az összes óvoda, általános és középiskola környékét.

- A bejárás során találtunk hiányosságokat, például lekopott, esetleg hiányzó zebrát vagy figyelmeztető táblát. A tapasztalatokat jegyzőkönyvezzük, s miután minden érintett véleményezte azt, összeáll egy konkrét intézkedési terv, amit a közgyűlés elé lehet terjeszteni - foglalta össze a szándékot Klein Imre, az önkormányzat társadalmi bűnmegelőzési referense. - Nem kampányban, hanem hosszú távú programban gondolkodunk, szeretnénk, hogy eredménye is legyen. Tudjuk, az nem megoldás, ha mindenhova fekvőrendőrt telepítenek, s nem lehet elvárni mindent a hivatalos szervektől. Ezért a diákönkormányzatok, a szülők segítségére is számítunk - egy idősebb diák is átkísérheti a kicsiket az úttesten.

Ebben a hónapban a rendőrség intézményi szerepvállalása sem merül ki a zebrák figyelésében, ugyanis mind a tíz helyi általános iskolának lesz iskolarendőre.

- Mindegyik iskolában kiplakátoltuk az elérhetőséget, akár a gyerekek, akár a pedagógusok tudják, kihez fordulhatnak. Rendszeresen felkeressük majd az intézményeket az év során, így személyes, bizalmi kapcsolat alakulhat ki a diákokkal, akik könnyebben megnyílhatnak - mondta Lendvai Szabolcs főhadnagy, aki a Szórád és a Szilágyi iskolák saját rendőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!