Hírek

2009.11.24. 03:26

Tetemek az utakon - Az áldozatok túlnyomó többsége kutya vagy macska

Dunaújváros - Kijelenthetjük: kevés olyan ember él a Földön, aki még ne látott volna az úton, út szélen heverő állati tetemet. De mégis: hová kerülnek? Mi történik velük - azután?!

Boda Bence

Pásti Norberttől, a dunaújvárosi közterület-felügyelők csoportvezetőjétől tudjuk, hogy az állattetemek elszállítása a gyepmester feladatai közé tartozik, így jutottunk el Weixl Mihályhoz.

A gyepmester elmondta, ahhoz, hogy intézkedni tudjanak, egy lakossági bejelentés szükséges az önkormányzatnál, esetleg személyesen nála, vagy telefonon. Ezután az állati tetemet huszonnégy órán belül elszállítja a venyimi telephelyre, ahol egy hűtőkamrába kerül, majd ha ez a kamra megtelt, egy erre szerződtetett cég szállítja tovább

Mi van azonban, ha lakott területen kívül látunk elpusztult állatot? A városon kívüli területek a Magyar Közút Nonprofit Zrt-hez tartoznak. Ha ők látnak egy tetemet, ami veszélyezteti a közlekedés biztonságát (tehát az úton, vagy az útpadkán fekszik), akkor az útellenőr egy táblával megjelöli a tetemet, majd jelenti a központban, ahonnan egy erre szerződött partnernek továbbítják az üzenetet, aki nyolc órán belül felszedi, majd elszállítja a dögöt - mondta el Szabolcs László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dunaújvárosi üzemmérnökségének vezetője.

Különleges a helyzet, ha vadállattal (szarvas, vaddisznó) ütközik valaki. Általában ugyanis olyan helyen, ahol ez a veszély fenyegeti a vezetőket - és a vadakat -, tábla is figyelmeztet rá. Ha a gépjárművezető hibájából történik a baleset a saját és a vadásztársaság kárát is valószínűleg kénytelen lesz megfizetni, ha azonban a vadra figyelmeztető táblához tartozó előírásokat betartotta (csökkentett sebesség, elővigyázatosság stb.) akkor mindenki a saját kárát fizeti meg. Amikor vaddal ütközik valaki, először hívnia kell a rendőrséget, ők értesítik a helyi vadásztársaságot, akik a helyszínre érve elszállítják az állatot. Ha ilyen baleset részesei vagyunk, leginkább annak örüljünk (különösen szarvassal, őzzel vaddisznóval történő találkozás után), hogy túléltük az esetet - mondja Szabó János, a Kohász Vadásztársaság elnöke.

Egy dologról még érdemes beszélni. Néhányan csodálkoznak, hogy valaki inkább kockára fékezi a kerekeit, mint hogy akár egy verebet is elüssön. Aki nem így van ezzel, az gondoljon bele kissé a dologba. Egyrészt az autójában keletkező kár, már egy nagyobb ebnél is igen komoly lesz, másrészt az állatok élete is fontos. Inkább törődjünk bele, hogy két tized milliméternyi abroncsunk és ugyanennyi fékpofánk odalesz. Ennyit ők is megérnek és megérdemelnek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!